Διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στις καρδιοπάθειες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στις καρδιοπάθειες.

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μανίκα Βασιλική
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε 'πανδημία' για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι θάνατοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το 40% της γενικής θνησιμότητας καθιστώντας τις καρδιοπάθειες ως υπ’ αριθμό 1 αιτία θανάτων.

Τα στοιχεία από την Ελλάδα επιτείνουν την ανησυχία καθώς το 57% των ανδρών και το 34% των γυναικών εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από τα φυσιολογικά.

Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η οξειδωμένη μορφή της LDL ('κακή' χοληστερόλη) είναι αυτή που έχει τον κυριότερο ρόλο στην πρόκληση αρτηριοσκλήρυνσης και κατά συνέπεια καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παίζει ρόλο η διατροφή;

Φυσικά και παίζει. Αυτό είναι, πλέον, ευρέως αποδεκτό. Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα, είναι σε ποιο βαθμό η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δυστυχώς, ακόμα κι εμείς οι Έλληνες που κάναμε διάσημη σε όλο τον κόσμο την Κρητική- Μεσογειακή Διατροφή, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από αυτού του τύπου τη διατροφή και πλησιάζουμε το δυτικό πρότυπο.

Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας είναι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.

Φυσικά, πέρα από τα λιπαρά της τροφής, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κατανάλωση αλατιού. Μερικά στοιχεία για την υπερκατανάλωση αλατιού και την υπέρταση είναι τα παρακάτω:

Πηγές:
www.nutrimed.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων