Διατροφή

Τροφές - όπλα κατά του καρκίνου του προστάτη

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ή βοηθητικό ρόλο στον καρκίνο του προστάτη.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H σωστή διαιτητική θεραπεία έχει προταθεί ως μια οικονομική, αποδοτική και μη επεμβατική λύση για τη μείωση κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη (Prostate Cancer-PC), καθώς και της εξέλιξής του. Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δημοσιευμένων μελετών που περιγράφουν το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Πολλά είναι δηλαδή τα τρόφιμα που είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό μπορούν να παίξουν καθοριστικό ή βοηθητικό ρόλο στη διαδεδομένη αυτή νόσο.

Ο καρκίνος του προστάτη (PC) είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες, και η έκτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Έρευνας & το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR & WCRF).

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η κακοήθης νεοπλασία κυττάρων του προστάτη.

Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότιη εθνικότητα και η καταγωγή, η ηλικία, γενετικοί και ιδιαίτεραπεριβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, επηρεάζουν τον κίνδυνο της εμφάνισηςκαρκίνου του προστάτη. Σε Καυκάσιους Αμερικάνους, η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους Κινέζους άνδρες, ενώ η συχνότητα εμφάνισης σε Αφροαμερικανούς είναι περίπου 300 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους Κινέζους άνδρες.

Επίσης, εκείνοι που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με το άτομο που παρουσίασε τον καρκίνο έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισής του, στοιχείο που δείχνει την έντονη σχέση και αλληλεπίδραση ανάμεσα στα γονίδια και το περιβάλλον.

Ωστόσο, έρευνες σε πληθυσμούς μεταναστών τονίζουν την πολύ ισχυρή επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου. Σε μετανάστες στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία και την Κίνα, το ποσοστό του καρκίνου βρέθηκε να αυξάνει, σε σύγκριση με τα άτομα που παρέμεναν στις χώρες καταγωγής τους.

Στη δεύτερη γενιά, η συχνότητα εμφάνισης πλησίαζε ήδη τον μέσο όρο τους.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008, σε Ασιάτες στις νότιες ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σιγκαπούρη και την Ινδία επιβεβαιώνει την αυξημένη συχνότητα των συμβαμάτων καρκίνου του προστάτη σε μετανάστες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα, που συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη

Αρνητική επίπτωση

Διατροφή πλούσια σε λιπαρά

Μια ‘δυτικού’ τύπου δίαιτα που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά από κρέας και τυριά, αλλά ταυτόχρονα πτωχή σε φρούτα και λαχανικά, έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Ένα στοιχείο που έχει ενοχοποιηθεί ιδιαίτερα είναι το ψήσιμο στο γκριλ. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η αποφυγή του ψημένου με αυτό τον τρόπο κρέατος.

Αυξημένο βάρος και μειωμένη φυσική δραστηριότητα

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η υιοθέτηση τακτικής φυσικής δραστηριότητας φαίνεται να δρουν προστατευτικά από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Συνιστάται, λοιπόν, η διατήρηση του βάρους σε υγιή πλαίσια (Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 20 και 25) και η τακτική φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 30' την ημέρα μέτρια αερόβια άσκηση).

Γενικές Οδηγίες

Πηγές:
Chan, J.M., Gann, P.H. & Giovannucci, E.L. (2005) Role of diet in prostate cancer development and progression. J. Clin.Oncol. 23, 8152–8160.
Darlington, G.A., Kreiger, N., Lightfoot, N., Purdham, J. & Sass-Kortsak, A. (2007) Prostate cancer risk and diet, recreational physical activity and cigarette smoking. Chronic Dis. Can. 27, 145–153.
Giovannucci, E., Liu, Y., Platz, E.A., Stampfer, M.J. & Willett, W.C. (2007) Risk factors for prostate cancer incidence and progression in the health professionals follow-up study. Int. J. Cancer 121, 1571–1578.
Greenwald, P. (2004) Clinical trials in cancer prevention: current results and perspectives for the future. J. Nutr. 134, 3507S–3512S.
Hedelin, M., Chang, E.T., Wiklund, F., Bellocco, R., Klint, A.,Adolfsson, J., Shahedi, K., Xu, J., Adami, H.O., Gronberg, H. & Balter, K.A. (2007) Association of frequent consumption of fatty fish with prostate cancer risk is modified by COX-2 polymorphism. Int. J. Cancer 120, 398–405.
Jatoi, A., Burch, P., Hillman, D., Vanyo, J.M., Dakhil, S., Nikcevich, D., Rowland, K., Morton, R., Flynn, P.J., Young, C. & Tan, W. (2007) A tomato-based, lycopene-containing intervention for androgen-independent prostate cancer: results of a Phase II study from the North Central Cancer Treatment Group. Urology 69, 289–294.
Kurahashi, N., Sasazuki, S., Iwasaki, M., Inoue, M. & Tsugane, S. (2008) Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective study. Am. J. Epidemiol. 167, 71–77.
Peters, U., Littman, A.J., Kristal, A.R., Patterson, R.E., Potter, J.D. & White, E. (2008) Vitamin E and selenium supplementation and risk of prostate cancer in the Vitamins and lifestyle (VITAL) study cohort. Cancer Causes Control 19, 75–87.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων