Διατροφή

Μαγειρεύοντας υγιεινά...

Οι αγαπημένες μας συνταγές μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε έναν ισορροπημένο τρόπο μαγειρέματος και να παρέχουν μια υγιεινή εναλλακτική λύση στη διατροφή μας.

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012

Γράφει η Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία, MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

'Τρώμε υγιεινά' δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τα αγαπημένα μας φαγητά! Οι αγαπημένες μας συνταγές μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε έναν ισορροπημένο τρόπο μαγειρέματος και να παρέχουν μια υγιεινή εναλλακτική λύση στη διατροφή μας, καθώς ο τρόπος που μαγειρεύουμε επηρεάζει δραματικά τόσο το σύνολο των θερμίδων του κάθε γεύματος, όσο και τη θρεπτική του αξία.

Ξεκινήστε από τις αγορές σας: Βασικός κανόνας είναι να μην πηγαίνετε ποτέ στο super-market πεινασμένοι, καθώς θα αγοράσετε τρόφιμα που δεν τα έχετε πραγματικά ανάγκη. Χρησιμοποιείτε πάντα λίστα με αυτά που χρειάζεστε και εκπαιδευτείτε στην ανάγνωση των ετικετών, δίνοντας έμφαση κατά την επιλογή σας σε συστατικά όπως το λίπος, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και το αλάτι/ νάτριο.

Για παράδειγμα, προτιμήστε γάλα και γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά, καθώς επίσης τυριά και αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά και αλάτι. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγετε κομμάτια κρέατος και κιμά από άπαχα μέρη του ζώου. Αποφύγετε να προμηθεύεστε σε μεγάλες ποσότητες στο σπίτι τρόφιμα, όπως τσιπς, πατατάκια, επεξεργασμένα κρέατα και γλυκά, που είναι πλούσια σε θερμίδες, καθώς αν τα έχετε συνεχώς στο οπτικό σας πεδίο, το πιθανότερο είναι να τα υπερκαταναλώσετε.

Είναι προτιμότερο να τα προμηθευθείτε την ώρα που θα τα 'ζηλέψετε' σε μικρή ποσότητα από το περίπτερο / ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σας.

Μαγείρεμα Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά:

Μπορεί το μαγείρεμα στο σπίτι να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην ισορροπημένη διατροφή, πολλές φορές όμως κρύβει μικρές θερμιδικές και όχι μόνο 'παγίδες'. Η ποσότητα των λιπαρών και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην ποιότητα όσο και στο θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου μας!

Ποσότητα λιπαρών:

Ποιότητα λιπαρών:

Πάνω από την κατσαρόλα… δώστε σημασία στη γεύση και όχι στο αλάτι!

Όσον αφορά το αλάτι, προκειμένου να αποφύγετε την υπερκατανάλωσή του, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κατά το μαγείρεμα διάφορα μπαχαρικά όπως ρίγανη, πιπέρι, κάρυ, κανέλλα, ή ακόμη και λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα, για περισσότερη γεύση.

Ψήνοντας το κρέας

Τέλος, πριν ψήσετε το κρέας στα κάρβουνα ή στη σχάρα, μαρινάρετέ το. Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες στα κάρβουνα φαίνεται να δημιουργεί τοξικές ουσίες, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Το μαρινάρισμα μειώνει τον κίνδυνο, αποτρέποντας τον σχηματισμό των ουσιών αυτών. Έχει βρεθεί ότι το δεντρολίβανο ασκεί τη μεγαλύτερη προστατευτική δράση. Έρευνες αποδίδουν το όφελός του σε αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το δεντρολίβανο, όπως το ροσμαρινικό οξύ, την καρνασόλη και το καρνοσικό οξύ.

Πηγές:
www.nutrimed.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων