Διατροφή

Τρώγοντας στις διακοπές μας: τι πρέπει να προσέξουμε;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φαγητό έξω είναι για τους περισσότερους Έλληνες καθημερινή σχεδόν συνήθεια.

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2004

Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το «φαγητό έξω» είναι για τους περισσότερους Έλληνες καθημερινή σχεδόν συνήθεια. Τόσο ο καλός καιρός, όσο και οι διακοπές, πολυήμερες ή αποδράσεις Σαββατοκύριακου, συμβάλλουν στην συχνή κατανάλωση έξω από το σπίτι, σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και ταχυφαγεία τύπου fast food.

Αν και όλοι μας απολαμβάνουμε αυτές τις εξορμήσεις μας, ειδικά αν είμαστε με καλή παρέα, σπάνια μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πως αυτά τα γεύματα μπορούν να αποδειχτούν μέχρι και επικίνδυνα, τόσο για την υγεία μας, όσο όμως και για τη σιλουέτα μας...

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε φαγητό μακριά από την κουζίνα μας και τι επιλογές μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες αλλά και τα παραπανίσια κιλά;

Υψηλοθερμιδικές τροφές του καλοκαιριού
Τα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε κυρίως το καλοκαίρι, και τα οποία πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε είναι:


Μικρά μυστικά στην παραγγελία των γευμάτων

Υπάρχουν κάποια μικρά «μυστικά» όταν αποφασίζουμε να φάμε σε κάποια ταβέρνα, τα οποία είναι καλό να θυμόμαστε στις διακοπές μας. Έτσι είναι καλό:

Καλές επιλογές

Ποιες είναι λοιπόν καλές επιλογές για ένα καλοκαιρινό τραπέζι;

Άπαχο κρέας: όπως το φιλέτο του κοτόπουλου, της γαλοπούλας ή κάποιου ψαριού μπορεί να είναι η καθημερινή μας επιλογή. Βέβαια πρέπει πάντα να ελέγχουμε την καταλληλότητα και την καθαριότητα στο μαγαζί που επιλέγουμε αφού τα παραπάνω κρέατα, και κυρίως αυτό των πουλερικών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό και στην μαγειρική τους Παρασκευή, λόγω του κινδύνου της σαλμονέλας.

Το καλοκαίρι άλλωστε, λόγω της ζέστης, είναι πιο σωστό να αποφεύγουμε τροφές υψηλές σε λίπος όπως το «κόκκινο» κρέας, αφού αυτό απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο για την πέψη τους, με αποτέλεσμα να «κουράζουν» και να ζεσταίνουν περισσότερο το σώμα μας.


Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά: είναι ένα καλό και εύκολο υποκατάστατο για το παγωτό και το βρίσκουμε πλέον παντού, ακόμα και στο πιο μικρό νησί.
Φρούτα και σαλάτες: τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι πολύ πλούσια σε νερό και έτσι μας δίνουν μία καλή λύση στην αποφυγή της αφυδάτωσης, δίνοντας μας γλυκιά απόλαυση και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μία μεγάλη σαλάτα συνδυασμένη με φρέσκο ψωμί (πηγή υδατάνθρακα) και άπαχο τυρί ή τόνο ή κομμάτια κοτόπουλου (πηγές πρωτεΐνης) είναι ένα καλό ελαφρύ γεύμα που μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε το μεσημέρι, χωρίς να φορτώσουμε ιδιαίτερα το στομάχι μας, αλλά παίρνοντας συγχρόνως την κατάλληλη ενέργεια.


Ώρες γευμάτων

Πώς δε θα πάρουμε κιλά στις διακοπές;
Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο τις διακοπές μας και να μην γυρίζουμε πίσω με επιπλέον «φορτίο» πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων