Διατροφή

Συμπληρώματα πρωτείνης και αύξηση μυϊκού όγκου

Η αύξηση του μυϊκού όγκου είναι μία διαδικασία που έχει δύο εξίσου σημαντικές διαστάσεις: την ειδική προπόνηση υπερτροφίας, που σχεδιάζει ο προσωπικός γυμναστής, και την ειδική διατροφή.

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Η αύξηση του μυϊκού όγκου είναι μία διαδικασία που έχει δύο εξίσου σημαντικές διαστάσεις: την ειδική προπόνηση υπερτροφίας, που σχεδιάζει ο προσωπικός γυμναστής, και την ειδική διατροφή.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης (ή αλλιώς λευκώματος) πρέπει να αυξηθεί το συγκεκριμένο διάστημα, καθώς η πρωτεΐνη αποτελεί το κύριο δομικό υλικό των μυών. Πόση όμως πρέπει να είναι αυτή η αύξηση και επιπλέον, μπορεί να επιτευχθεί απλά μέσα από ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο;

Ένας υγιής ενήλικας που δεν γυμνάζεται συστηματικά, χρειάζεται 0.8-1.0 γρ. πρωτεΐνης ανα κιλό σωματικού βάρους. Η ποσότητα αυτή απαιτείται για να καλυφθούν οι καθημερινές φθορές του οργανισμού μας και για να διατηρηθεί το σώμα μας σε ισορροπία (ισοζύγιο αζώτου).

Όταν ακολουθούμε ειδικό πρόγραμμα αύξησης μυϊκού όγκου, τότε οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μας αυξάνονται και παράλληλα αυξάνονται και οι ανάγκες σε πρωτεΐνη, φτάνοντας τα 1,5-1,8 γραμμάρια ανα κιλό σωματικού βάρους.

Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος 70 κιλών χρειαζόταν 70 γραμμάρια πρωτεΐνης τη μέρα, τώρα θα χρειάζεται 105-125 γραμμάρια.

Αν αναλογιστούμε ότι ένα φιλέτο κοτόπουλο (180γρ) μας δίνει 42 γρ. πρωτεΐνης, ένα κεσεδάκι άπαχο γιαούρτι μας δίνει 20 γρ πρωτεΐνης και ένα ασπράδι αυγού 7 γραμμάρια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι αυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέσα από μια σωστά σχεδιασμένη δίαιτα.

Η χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης συστήνεται όταν αυτή η αύξηση δεν μπορεί να καλυφθεί από το διαιτολόγιο.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι οι για τον σωστό μεταβολισμό των πρωτεϊνών απαιτούνται και άλλα συστατικά, κυρίως βιταμίνες (πχ συστήνεται πρόσληψη 0.02γρ Β6/ γραμμάριο πρωτεΐνης), τα οποία μπορούν να προσληφθούν μέσω της ποικιλίας των τροφών σε ένα διαιτολόγιο.

Συνεπώς, η κάλυψη των αυξημένων πρωτεϊνικών αναγκών μέσα από ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή πριν καταφύγουμε σε συμπληρωματική πρόσληψη πρωτεΐνης.

Τέλος, να θυμόμαστε ότι η επιπρόσθετη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον οργανισμό μας, καθώς, για να αποβληθεί, σχηματίζει μία τοξική ουσία, την ουρία, επιβαρύνοντας έτσι μεταξύ άλλων και τη λειτουργία των νεφρών.

Πηγές:
www.nutrimed.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων