Διατροφή

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου

Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου, σεληνίου, ενώ πλήθος επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Γράφει ο Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης, Msc.

Το σκόρδο πρόκειται για ένα φυτό που είναι γνωστό από την αρχαιότητα και η καταγωγή του φαίνεται να έχει τις «ρίζες της» στην Ασία.

Η ταυτότητα του

Το σκόρδο περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και την προστασία του ίδιου του φυτού από εισβολείς (έντομα, μικροοργανισμοί). Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου, σεληνίου, ενώ πλήθος επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Διάσημο γιατί…

Φαίνεται ότι μια σκελίδα σκόρδου (περίπου 4γρ) καθημερινά προσφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα του εν λόγω φυτού. Ποια είναι αυτά;…

Συμβουλή:

Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της αλισίνης και άλλων ευεργετικών ουσιών του σκόρδου. Όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο η μείωση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν το σκόρδο έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν το μαγείρεμα η μείωση είναι μικρότερη.

Αυτό συμβαίνει γιατί το ξεφλούδισμα, το κόψιμο ή/και η πολτοποίηση του σκόρδου απελευθερώνει την αλινάση (ένζυμο), που βοηθά στο σχηματισμό ευεργετικών και αντικαρκινικών θειούχων ενώσεων. Γι’ αυτό, καλό είναι να ξεφλουδίζετε το σκόρδο, να το ψιλοκόβετε και να το αφήνετε έτσι για 5-10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.

Αγοράζοντας σκόρδο

Προτιμήστε το ξηρό, παχουλό, σταθερό χωρίς κηλίδες σκόρδο. Το φρέσκο σκόρδο είναι λευκό ως υπόλευκο. Αποφύγετε σκόρδο με μπαλώματα ή με μαλακό κεφάλι.

Αποθήκευση σκόρδου

Μην το βάλετε στο ψυγείο. Αποθηκεύετε το σκόρδο σε σκοτεινό, δροσερό σημείο (πχ ντουλάπι) ή σε πήλινο δοχείο.

Μαγειρική Προετοιμασία σκόρδου

Για το ξεφλούδισμα: με την επίπεδη μεριά ενός μαχαιριού πιέστε κάθε σκελίδα σκόρδου προς τα κάτω γρήγορα και απαλά (σημείωση: το φρέσκο σκόρδο είναι κολλώδες και δύσκολο στο ξεφλούδισμα). Απορρίψτε το χαρτώδες δέρμα, κόψτε το άκρο της ρίζας και ψιλοκόψτε.


Λήψη Σκόρδου
Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνεται ωμό το σκόρδο. Υπάρχουν και φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως και χάπια σκόρδου.

Προσοχή:
Ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους για την κατανάλωση σκόρδου, καθώς το σκόρδο παρουσιάζει αντιπηκτικές ιδιότητες.

Επίσης, μην το παρακάνετε με την κατανάλωσή του, πάνω από 5 σκελίδες σκόρδο την ημέρα, περά από τη δυσοσμία που μπορεί να ενοχλεί τον ..περίγυρο, προκαλεί έντονο φούσκωμα και καούρα. 

Πηγές:
www.nutrimed.gr
• Steinmetz KA, Kushi LH, Bostick RM, Folsom AR, Potter JD, Vegetables, fruit, and colon cancer in the Iowa Women's Health Study. Am J Epidemiol. 1994 Jan 1;139(1):1-15.
• Tattelman E. Health effects of garlic. Am Fam Physician. 2005 Jul 1;72(1):103-6.
• Borek C. Antioxidant health effects of aged garlic extract. J Nutr. 2001 Mar;131(3s):1010S-5S.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων