Διατροφή

Κρέας: Τι παθαίνουμε από την υπερκατανάλωση

Με ποιες νόσους σχετίζεται η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος; Τι συμβαίνει όταν τρώμε μικρές ποσότητες.

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016

Όλοι γνωρίζουν ότι η διατροφή είναι το διαβατήριο για μία υγιή ζωή.

Άλλωστε, καθημερινά δημοσιοποιούνται μελέτες πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από όλο τον κόσμο που επισημάνουν κινδύνους και γνωστοποιούν οφέλη από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Όμως, το πιο πολυζητημένο προϊόν είναι το κρέας. Όλες επισημαίνουν ότι η υπερκατανάλωση του κόκκινου κράτος δεν είναι η καλύτερη διατροφή.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος με την αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου. Ο κίνδυνος αυτός παρατηρείται ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν οριακά μεγαλύτερη κατανάλωση απο την συνιστώμενη.

Ποιο κρέας θεωρείται κόκκινο; Όλα τα κρέατα των θηλαστικών ανεξαρτήτως ηλικίας του ζώου, δηλαδή : μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, βόειο, αρνάκι γάλακτος. Και φυσικά υπάρχει τεράστια διαφορά με το επεξεργασμένο που χαρακτηρίζονται εκείνα τα κρέατα που έχουν υποστεί αλλαγές έπειτα από αλάτισμα, ωρίμανση, ζύμωση, κάπνισμα ή άλλες διεργασίες που ενισχύουν τη γεύση ή βελτιώνουν τη συντήρηση. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, αλλά μπορεί να περιέχουν και άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, εντόσθια ή υποπροϊόντα κρέατος.

Αντιθέτως, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, Η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μία μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7% έως 19%.

Το κόκκινο κρέας περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες από όσες το στήθος κοτόπουλου ή τα ψάρια. Ακόμα δε και αν κάποιος κόψει εντελώς τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και αρχίσει να κάνει αυστηρή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του σε πρωτεΐνες καταναλώνοντας όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, αμυλώδη κ.λπ.) στις ενδεδειγμένες ποσότητες και συνδυασμούς.

premium.paratiritis

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων