Διατροφή

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τρώμε αυγά;

Μπορούμε να μαγειρέψουμε ένα αυγό με εκατό διαφορετικούς τρόπους, ποιος είναι όμως ο πιο ωφέλιμος για την υγεία μας;

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Τα αυγά είναι μια μικρή ευλογία για κάθε άνθρωπο που θέλει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι φτηνά, αλλά γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν, επίσης, μεγάλες δόσεις πρωτεΐνης, που έχουμε καθημερινά ανάγκη, και όλα αυτά με σχετικά λίγες θερμίδες. Παρ' όλα αυτά, το πώς μαγειρεύουμε το αυγό επηρεάζει σημαντικά το διατροφικό του προφίλ.

Οι πιο δημοφιλείς τρόποι είναι φυσικά να τα βράσουμε (όσο σφιχτά ή μελάτα μας αρέσουν), να τα κάνουμε μάτια στο τηγάνι, ομελέτα ή scrambled. Μπορούμε να τα κάνουμε ποσέ, αν έχουμε κατάλληλο εργαλείο (ή την δεξιοτεχνία, δεν είναι και εύκολο), ή να τα μαγειρέψουμε στο φούρνο. Θα προτείναμε να μην τα μαγειρεύετε στο φούρνο μικροκυμάτων, πάντως, επειδή υπάρχει κίνδυνος να σκάσουν.

Το μαγείρεμα, εκτός του ότι σκοτώνει ορισμένα μικρόβια και κάνει τα αυγά πιο ασφαλή για κατανάλωση, βοηθά και ορισμένα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν πιο εύκολα από τον οργανισμό. Το πιο σημαντικό παράδειγμα για αυτό είναι η πρωτεΐνη που περιέχουν. Ο οργανισμός μας απορροφά μόλις το 51% της πρωτεΐνης ενός ωμού αυγού, ενώ με το μαγείρεμα, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί μέχρι και στο 91%. Η θερμότητα σπάει τους συνδέσμους ανάμεσα στις πρωτεΐνες, αναγκάζοντάς τις να δημιουργήσουν νέους, οι οποίοι είναι πιο εύκολοι για τον ανθρώπινο οργανισμό να τους επεξεργαστεί.

Την ίδια στιγμή, η μη μαγειρεμένη πρωτεΐνη του αυγού είναι δεμένη και με άλλα συστατικά, με αποτέλεσμα να μην μας αφήνει να τα απορροφήσουμε ούτε εκείνα ικανοποιητικά, όπως τη βιοτίνη.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να μειώσει την περιεκτικότητα των τροφών σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Οι πιο δημοφιλείς τρόποι μαγειρέματος, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσουν τα αντιοξειδωτικά του αυγού μέχρι και 18%, και την βιταμίνη Α του μέχρι και 20%. Όσο λιγότερο χρόνο μαγειρεύουμε το αυγό μας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά διατηρεί.

Όσον αφορά τη διατροφική χοληστερόλη του αυγού (η οποία οξειδώνεται με το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες), οι έρευνες φαίνεται να έχουν κατασταλάξει στο ότι δεν μας επηρεάζει αρνητικά, αν είμαστε υγιείς.

Συνεπώς, ίσως ο πιο υγιεινός τρόπος να φάμε τα αυγά μας είναι μελάτα. Χωρίς λίπος στο μαγείρεμα, δηλαδή, και με σχετικά χαμηλότερο χρόνο μαγειρέματος. Επίσης, είναι τέλεια ιδέα να συμπληρώνουμε το πιάτο μας με λαχανικά, για να πάρουμε ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων