Διατροφή

Αμύγδαλα: Προστατεύουν την καρδιά σας

Tα αμύγδαλα, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό μας από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες.

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Πατερουλάκης Γεώργιος
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος & Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Όλοι γνωρίζουμε την υψηλή διατροφική αξία των ξηρών καρπών στην καθημερινή μας διατροφή. Ωστόσο, κάθε διαφορετικό είδος αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή στο πιάτο μας.

Συγκεκριμένα τα αμύγδαλα, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό μας από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες.

Επίσης τα αμύγδαλα περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου και ασβεστίου, δυο μεταλλικών στοιχείων απαραίτητων σε αρκετές λειτουργικές διεργασίες του σώματος όπως η μυϊκή συστολή,η καρδιακή λειτουργία κλπ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, που είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της απορρόφησης λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.

Παρότι τα αμύγδαλα όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος συμβάλλουν στην προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε μια έρευνα συγκρίθηκαν οι επιδράσεις δυο ειδών δίαιτας με αμύγδαλα, με μια δίαιτα κατάλληλη για τη μείωση της χοληστερόλης (step I), σε σχέση με την επίδρασή τους στα επίπεδα λιποπρωτεϊνών.

Τα άτομα της έρευνας χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, όπου η πρώτη ομάδα εφάρμοσε τη δίαιτα (step I) με 0% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα, η δεύτερη ομάδα εφάρμοσε μια δίαιτα με 10% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα και η τρίτη μια δίαιτα με 20% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα.

Και οι τρεις δίαιτες είχαν το ίδιο συνολικό ποσοστό λίπους ανά ημέρα και είχαν διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα στις μετρήσεις των λιποπρωτεϊνών έδειξαν ότι η δίαιτα με το υψηλότερο ποσοστό σε αμύγδαλα (20%), μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 4,4% την LDL χοληστερόλη κατά 7%, ενώ αντίθετα αύξησε τη λεγόμενη ‘καλή’ χοληστερόλη κατά 1,7%.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων στην καθημερινή μας διατροφή όταν γίνεται στην κατάλληλη ποσότητα και με τους ανάλογους συνδυασμούς, μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ και άρα στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών νοσημάτων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων