Διατροφή

Ψαρόσουπα αβγολέμονο

Δώστε έμφαση στη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων κυρίως μέσα από τα ψάρια, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από το λίπος των γαλακτοκομικών και του κόκκινου κρέατος.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008

Ξένος Κωνσταντίνος
Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Υλικά για 4 άτομα

2 κοκκινόψαρα
2 μεγάλα καρότα
2 μεγάλες πατάτες
μισό ματσάκι σέλινο
1 κρεμμύδι
μισό φλιτζάνι νυχάκι
1 δαφνόφυλλο
αλάτι - πιπέρι

για το αβγολέμονο
2 αβγά
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένω και ξεφλουδίζω τα λαχανικά. Κόβω τα καρότα, τις πατάτες και το κρεμμύδι στη μέση και τα τοποθετώ μαζί με το σέλινο σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο κρύο νερό. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει. Ρίχνω και το δαφνόφυλλο.

Βράζω τα λαχανικά για 25 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνω.
Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και προσθέτω τα ψάρια αφού πρώτα τα έχω καθαρίσει καλά. Τα αφήνω να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά.

Αφαιρώ με μία τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά και το ψάρι από τον ζωμό.
Ρίχνω μέσα στο ζωμό το ρύζι και το αφήνω να βράσει καλά.
Έχω χωρίσει τα ασπράδια από τα κροκάδια. Χτυπάω πρώτα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα.

Προσθέτω ένα ένα τα κροκάδια ανακατεύοντας ελαφρά και λίγο λίγο το χυμό λεμονιού.
Συνεχίζω προσθέτοντας σιγά το ζεστό ζωμό (αφού πρώτα έχει βράσει το ρύζι ) μέσα στο αυγολέμονο. Όταν πλέον έχω ρίξει τον μισό σχεδόν ζωμό στο αυγολέμονο τότε το αδειάζω όλο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω για 2 λεπτά ακόμη στη φωτιά.


Αποσύρω την κατσαρόλα και σερβίρω τη σούπα σε πιάτο μαζί με το ψάρι και τα λαχανικά.

Θερμίδες ανα μερίδα περίπου 440 Kcal
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα

Διατροφικό σχόλιο

Το κοκκινόψαρο της γευστικής μας ψαρόσουπας είναι μια πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών. Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί από την επιστημονική κοινότητα η χρήση ενός καινούριου δείκτη για την καρδιαγγειακή προστασία, του ω-3 δείκτη (omega-3 index).

Ο συγκεκριμένος δείκτης αντικατοπτρίζει τη περιεκτικότητα των ερυθρών κυττάρων του αίματος σε ω-3 λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Αν ο ω-3 δείκτης είναι άνω του 8% συσχετίζεται με μέγιστη καρδιαγγειακή προστασία, ενώ αν είναι κάτω του 4% συνδέεται με χαμηλή καρδιοπροστασία.

Ο δρ. William Harris που ανέπτυξε τον συγκεκριμένο δείκτη, θεωρεί σημαντικότατη τη διατροφική παρέμβαση στην προσπάθεια για διαμόρφωση ενός ιδανικού ω-3 δείκτη. Δώστε λοιπόν έμφαση στη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων κυρίως μέσα από τα ψάρια, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από το λίπος των γαλακτοκομικών και του κόκκινου κρέατος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων