Διατροφή

Κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο

Το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική πηγή ζεαξανθίνης και λουτεΐνης, αντιοξειδωτικών ουσιών που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008

Ξένος Κωνσταντίνος
Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. κανελόνια
300 γρ. ανθότυρο
700 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι – πιπέρι
λίγο νερό (ζεστό)

Εκτέλεση

Πλένω πολύ καλά το σπανάκι και το σουρώνω, και αμέσως το χοντροκόβω.
Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω το μισό κρεμμύδι, το σπανάκι και λίγο μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνω. Σβήνω την φωτιά, προσθέτω το ανθότυρο θρυμματισμένο και ανακατεύω καλά.


Αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, γεμίζω με αυτό τα κανελόνια.
Σ’ ένα ταψάκι έχω απλώσει τη ντομάτα μαζί με το υπόλοιπο κρεμμύδι και από πάνω στρώνω τα κανελόνια, πιέζοντάς τα μέσα.
Τα καλύπτω με ζεστό νερό και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.


Αλατοπιπερώνω ξανά και κλείνω το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30-35 λεπτά περίπου.

Θερμίδες ανα μερίδα: περίπου 470 Kcal

Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 35’

Διατροφικό σχόλιο

Μπορεί τα σιδερένια μπράτσα του Ποπάυ να μην οφείλονταν τελικά στο σπανάκι που έτρωγε, αφού ο σίδηρος που έχει το σπανάκι δεν είναι ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμος, ένα όμως είναι σίγουρο: ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων δεν πρόκειται ποτέ να προβληματιστεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σημαντική αιτία απώλειας της όρασης στις μεγάλες ηλικίες.

Κι αυτό γιατί το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική πηγή ζεαξανθίνης και λουτεΐνης, αντιοξειδωτικών ουσιών που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ανάλογη προληπτική δράση δεν φαίνεται να έχουν ούτε η βιταμίνη Α, αλλά ούτε και οι βιταμίνες C και E.
Να τονίσουμε πως αν και είναι πάντα προτιμότερο να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών ουσιών, οι ηλικιωμένοι μπορούν να ωφεληθούν και από τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων που περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων