Διατροφή

Γαρίδες με πορτοκάλι

Mία γευστική όσο και εύκολη συνταγή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τους λάτρεις των θαλασσινών και μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008

Mία γευστική όσο και εύκολη συνταγή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τους λάτρεις των θαλασσινών και μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας. H ενεργειακή του απόδοση δεν είναι υψηλή και παρότι προέρχεται κατά το ήμισυ από λίπος, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως από το ελαιόλαδο.



Υλικά για 1 μερίδα

Εκτέλεση

Πλένετε το μαρούλι, το στραγγίζετε και το κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Αναμειγνύετε τις γαρίδες με το μαρούλι. Ξεφλουδίζετε και κόβετε το πορτοκάλι, ψιλοκόβετε τον καρπό του και τον προσθέτετε στις γαρίδες. Ανακατεύετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι σε μία σος την οποία προσθέτετε στις γαρίδες.

Σερβίρετε με λεπτές φρυγανιές σίκαλης, μπαγκέτα ή ψωμί του τοστ.

Θρεπτική αξία μερίδας

Θερμίδες: 256
Πρωτεΐνες: 12 γρ.
Υδατάνθρακες: 20 γρ.
Φυτικές ίνες: 4 γρ.
Λίπη: 15 γρ. (εκ των οποίων μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 11 γρ.)
Χοληστερόλη: 75 mg
Βιταμίνη C: 81 mg
Βιταμίνη Ε: 2,6 mg
Σίδηρος: 2 mg

Διατροφική αξιολόγηση

Όπως γνωρίζουμε πλέον σήμερα, μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα του λίπους στη διατροφή μας παρά η ποσότητα αυτού και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, με παράλληλη αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική δράση που ασκεί, έναντι των καταστροφικών για την υγεία μας ελευθέρων ριζών οξυγόνου, την οποία οφείλει μεταξύ άλλων και στη βιταμίνη Ε που περιέχει.

Αυτή, σε συνδυασμό με το σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο το οποίο υπάρχει σε σημαντική περιεκτικότητα και σε καλά απορροφήσιμη μορφή στις γαρίδες, προσφέρει ισχυρή προστασία στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Παράλληλα, αντιοξειδωτική δράση, αλλά και γενικότερα ενισχυτική του ανοσοποιητικού μας συστήματος έχει και η βιταμίνη C, της οποίας βασική πηγή είναι το πορτοκάλι. Επίσης, στο πορτοκάλι οφείλεται και η ικανοποιητική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει το συγκεκριμένο πιάτο, οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και έχει βρεθεί πως λείπουν από την καθημερινή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην υψηλή περιεκτικότητα που έχουν οι γαρίδες σε χοληστερόλη, κάτι που ισχύει γενικότερα για τα οστρακοειδή, η οποία όμως, στη συγκεκριμένη συνταγή, δεν ξεπερνά το 25% του ορίου των 300 mg που συστήνεται ως ασφαλές όριο για τα υγιή άτομα του πληθυσμού, που δεν εμφανίζουν προδιαθεσικούς παράγοντες αθηροσκλήρωσης.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε πως οι γαρίδες, όπως όλα τα θαλασσινά, αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, συνιστώντας έτσι μία καλή εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας, το οποίο αποτελεί τη βέλτιστη πηγή σιδήρου, αλλά συστήνεται η κατανάλωσή του με μέτρο, όχι πάνω από μία φορά την εβδομάδα για τους ενήλικες, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά που εμφανίζει.


Πηγές:
www.nutrimed.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων