Διατροφή

Γλυκό καρυδάκι από τη Θάσο

Το γλυκό του κουταλιού αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή, όταν θέλουμε να καλύψουμε την επιθυμία μας για γλυκό και να μη φορτώσουμε τον οργανισμό μας με υπερβολικές θερμίδες.

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου και σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι το νησί των Σειρήνων. Συνδυάζει το άγριο φυσικό τοπίο του βορειοανατολικού τμήματος, με την ήρεμη ομορφιά στις ακτές της νοτιοδυτικής πλευράς. Διαθέτει το πιο εύφορο έδαφος από όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Παράγει δημητριακά, όσπρια, φρούτα, μέλι και κρασί, ενώ στις παραλιακές περιοχές καλλιεργούνται και ελιές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος, εξαφάνισαν το μεγαλύτερο μέρος του πευκοδάσους του νησιού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και με συστηματικές προσπάθειες το νησί άρχισε να αποκτά και πάλι την πράσινή του ταυτότητα.

Η Θάσος είναι γνωστή τόσο για τα φυσικά τοπία όσο και για τις υπέροχες παραλίες της. Η μορφολογία και η πλούσια φυσική ομορφιά του νησιού είναι ιδανικές για δραστηριότητες κοντά στη φύση (πεζοπορία, ποδήλατο στο βουνό κλπ).

Εάν σχεδιάζετε φέτος το καλοκαίρι να επισκεφθείτε τη Θάσο, σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε γλυκό του κουταλιού καρυδάκι, το οποίο αποτελεί το πιο γνωστό και παραδοσιακό έδεσμα του νησιού.

Συνταγή: Γλυκό του κουταλιού καρυδάκι Θάσου

Υλικά:

- 50 μέτρια καρυδάκια (είναι απαραίτητα να κοπούν πριν το εξωτερικό τους περίβλημα αρχίσει να γίνεται σκληρό)
- μια κουταλιά της σούπας ξινό (συντηρητικό)
- 900 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 γραμμάρια γλυκόζη
- 500 γραμμάρια πευκόμελο
- 20 γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα καρύδια και μετά χρησιμοποιούμε κάτι αιχμηρό, για να τα τρυπήσουμε κατά μήκος. Έπειτα τα πλένουμε και τα βράζουμε 4 φορές. Κάθε φορά ο βρασμός διαρκεί μισή ώρα και στο τέλος κάθε βρασμού αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Όταν πρόκειται να βράσουμε τα καρυδάκια για τελευταία φορά (τέταρτη), προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ξινό και αφού βράσουμε τα καρυδάκια για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το μέλι Θάσου. Ρίχνουμε τα καρυδάκια μέσα στο σιρόπι και τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Τα αφήνουμε για 48 ώρες, και έπειτα τα ξαναβράζουμε για 15 λεπτά μαζί με τα γαρύφαλλα, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν μετά τον βρασμό. Βάζουμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Η γνώμη του διαιτολόγου

Το γλυκό του κουταλιού αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή, όταν θέλουμε να καλύψουμε την επιθυμία μας για γλυκό και να μη φορτώσουμε τον οργανισμό μας με υπερβολικές θερμίδες. Τα καρύδια αποτελούν έναν καρπό με αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Λόγω βέβαια της αυξημένης περιεκτικότητας του γλυκού σε θερμίδες φροντίστε να το καταναλώσετε με μέτρο.

Πηγές:
www.nutrimed.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων