Επιστήμη & Ζωή

Τα γαλακτοκομικά προστατεύουν από τον διαβήτη

Φυσική ουσία που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να προστατεύει έναντι του διαβήτη, αναφέρουν ερευνητές.

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010, 19:01

Φυσική ουσία που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να προστατεύει έναντι του διαβήτη, αναφέρουν ερευνητές.

Το παλμιτολεϊκο οξύ περιέχεται στο γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο αλλά δεν μπορεί να παραχθεί στον οργανισμό.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.700 ανθρώπους ανακάλυψε ότι υψηλότερα επίπεδα παλμιτολεϊκού οξέως συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 60%, αναφέρει το ‘Annals of Internal Medicine’.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Dariush Mozaffarian, δήλωσε ότι το μέγεθος της σχέσης είναι εντυπωσιακό. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν τριπλάσια διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μεταξύ ανθρώπων με τα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα του συγκεκριμένου λιπαρού οξέως.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών, που αν καταναλωθούν με υπερβολή μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους. Συνιστά την επιλογή γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.

Η Deepa Khatri, του Diabetes στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να λάβουν τα ευρήματα ως αιτία υπερβολής στη συνιστώμενη δόση καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2.

Ειδικοί δηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα παλμιτολεϊκά οξέα μπορούν να παίξουν χρήσιμο ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη 2.

Στο μεταξύ συνιστούν όλοι οι άνθρωποι είτε πάσχουν από διαβήτη είτε όχι να ακολουθούν υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, με άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Δεν συνιστάται στους ανθρώπους να αυξάνουν την πρόσληψη οποιουδήποτε είδους τροφίμου για να προλάβουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη 2.

Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία των συμμετεχόντων σε εικοσαετή περίοδο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα παλμιτολεϊκών οξέων συνδέονταν με πιο υγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, ινσουλίνης και ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες.

Πηγές:
‘Annals of Internal Medicine’.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων