Απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των μωρών φτάνει στο ήμισυ του ενήλικου μεγέθους κατά τις πρώτες 90 ημέρες ζωής.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται πιο γρήγορα αμέσως μετά τη γέννηση και φτάνει στο ήμισυ του ενήλικου μεγέθους εντός 3 μηνών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’JAMA Neurology.’’
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες απεικονιστικές τεχνικές, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των αρσενικών νεογνών αναπτυσσόταν πιο γρήγορα από αυτόν των κοριτσιών.
Περιοχές που εμπλέκονται με την κίνηση αναπτύχθηκαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό. ‘Οσες σχετίζονταν με τη μνήμη αναπτύσσονταν πιο αργά.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η σύγκριση των στοιχείων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να εντοπιστούν αρχικά σημάδια αναπτυξιακών διαταραχών.
Για αιώνες οι γιατροί υπολογίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας ταινία μέτρησης για να καταγράψουν την περίμετρο του κεφαλιού ενός μωρού.
Αλλαγές στις τάσεις φυσιολογικής ανάπτυξης παρακολουθούνται στενά, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν αναπτυξιακά προβλήματα.
Καθώς τα σχήματα του κεφαλιού ποικίλλουν οι μετρήσεις με τις ταινίες δεν είναι πάντα ακριβείς.
Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του University of California, απεικόνισαν τους εγκεφάλους 87 υγιών μωρών από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 μηνών.
Είδαν τις πιο γρήγορες αλλαγές αμέσως μετά τη γέννηση- ο εγκέφαλος των νεογνών αυξανόταν κατά 1% την ημέρα, κατά μέσον όρο. Αυτό μειώθηκε σε 0,4% την ημέρα στο τέλος της περιόδου που διήρκεσε 90 ημέρες.
Ερευνητές δήλωσαν ότι η καταγραφή της φυσιολογικής ανάπτυξης της πορείας ατομικών περιοχών του εγκεφάλου θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα πώς προκύπτουν οι διαταραχές στην αρχή της ζωής.
Ανακάλυψαν ότι η παρεγκεφαλίδα, περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο της κίνησης είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης- διπλασιάζοντας το μέγεθός της σε διάστημα 90 ημερών.
Η πιο αργή περιοχή που μετρήθηκε ήταν ο ιππόκαμπος, που παίζει ρόλο στον τρόπο που δημιουργούνται οι αναμνήσεις.
Πηγές:
‘’JAMA Neurology.’’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}