Επιστήμη & Ζωή

'Ερευνα: Τα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Το εύρημα φαίνεται να αντιτίθεται στην τρέχουσα οδηγία που συνιστά άνθρωποι με διαβήτη να επιλέγουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όταν είναι εφικτό.

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014, 14:32

Νέα σουηδική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Το εύρημα φαίνεται να αντιτίθεται στην τρέχουσα οδηγία που συνιστά άνθρωποι με διαβήτη να επιλέγουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όταν είναι εφικτό.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes (EASD). Δείχνει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 8 ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους κατανάλωναν μια ή λιγότερες μερίδες την ημέρα.

Η έρευνα περιέλαβε 26.930 ανθρώπους (60% γυναίκες), ηλικίας 45 έως 74 ετών. Κατά τη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης, 2.860 άνθρωποι είχαν διαβήτη τύπου 2.

Εκτιμάται ότι τα διατροφικά λιπαρά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η αντικατάσταση υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών με ‘’καλά’’ ακόρεστα θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθηθεί η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένοι ειδικοί υποδεικνύουν ότι φυτικές πηγές λιπαρών είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με ζωικές πηγές.
Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί ενδεχομένως να είναι προστατευτική.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν καταναλώσετε τουλάχιστον 28 γραμμάρια παγωτό την ημέρα ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 15% σε σύγκριση με μικρότερη κατανάλωση παγωτού.

Γιαούρτια και γάλα με περιεχόμενο λιπαρών περίπου 3% επίσης μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20% όταν συγκρίθηκαν άνθρωποι που έπιναν 177 ml την ημέρα με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η ερευνήτρια Ulrika Ericson, του Lund University Diabetes Center, στη Σουηδία, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά, γενικά τα λιπαρά που είναι συγκεκριμένα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί ενδεχομένως να έχουν ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων