Επιστήμη & Ζωή

Διαβήτης: Παίζει ρόλο η σειρά κατανάλωσης των τροφών στο γεύμα

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η σειρά με την οποία τρώμε τις τροφές μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο σημαντική με τις ίδιες τις τροφές. Το εύρημα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς.

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015, 16:11

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση πρώτα πρωτεΐνης και λαχανικών πριν από τους υδατάνθρακες μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση του σακχάρου και να διατηρήσει τον κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η σειρά με την οποία τρώμε τις τροφές μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο σημαντική με τις ίδιες τις τροφές.

Έρευνα του Weill Cornell Medical College, στη Νέα Υόρκη, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση της πρωτεΐνης και των λαχανικών στο γεύμα μας πριν τους υδατάνθρακες δεν διατηρεί μόνο τον κορεσμό για περισσότερο χρόνο αλλά βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το εύρημα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς, που πρέπει συνεχώς να ελέγχουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους.

Ερευνητές του Weill Cornell Medical College, στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησαν την έρευνα σε 11 παχύσαρκους ή υπέρβαρους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Ο καθένας λάμβανε μετφορμίνη η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Κάθε συμμετέχων νήστεψε για 12 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν καταναλώσει γεύμα δυτικού τύπου με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, 628 θερμίδων.

Το γεύμα αποτελείτο από κοτόπουλο δίχως πέτσα, βουτυρωμένο μπρόκολο, σαλάτα, ψωμιά τύπου ciabatta και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.

Την πρώτη εβδομάδα της έρευνας, η ομάδα έφαγε το ψωμί και ήπιε το χυμό πρώτα και στη συνέχεια, 15 λεπτά αργότερα, την πρωτεΐνη και τα λαχανικά.
Μια εβδομάδα αργότερα οι συμμετέχοντες έφαγαν το ίδιο γεύμα με την ανάποδη σειρά, τρώγοντας πρώτα το κοτόπουλο και τα λαχανικά και στη συνέχεια το ψωμί και το χυμό.

Και στις δυο φάσεις της έρευνας, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα σακχάρου πριν το φαγητό και στα 30, 60 και 120 λεπτά μετά το γεύμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν 29%, 37% και 17% χαμηλότερα όταν οι ερευνητές τα ήλεγξαν στα 30, 60 και 120 λεπτά αντίστοιχα, όταν η ομάδα είχε καταναλώσει πρώτα το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Τα επίπεδα ινσουλίνης ήταν επίσης χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει πρώτα λαχανικά και πρωτεΐνες.

Ο ερευνητής Dr Louis Aronne, δήλωσε ότι το εύρημα ενδεχομένως μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Diabetes Care.’’

 

Πηγές:
‘’Diabetes Care.’’


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων