Επιστήμη & Ζωή

Μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που κατανάλωναν πιο συχνά οι συμμετέχοντες συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο κατά 24%.

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, 15:04

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Όσοι αγαπούν το σκληρό τυρί, το πλήρες γάλα, το βούτυρο, το μοσχαρίσιο κρέας και τη σοκολάτα θα πρέπει να προσέχουν, καθώς νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η τακτική κατανάλωση των κύριων κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν με ακόρεστα λιπαρά, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης ή φυτικές πρωτεΐνες ως μέρος αποτελεσματικής προληπτικής μεθόδου, υπέδειξε η έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αντικατάσταση 1% της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας από τη συνδυαστική ομάδα των κύριων κορεσμένων λιπαρών οξέων με ισοδύναμη ενέργεια από πολυακόρεστα λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης ή φυτικές πρωτεΐνες, υπολογίστηκε ότι μειώνει κατά 4%-8% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο Geng Zong, του Harvard T H Chan School of Public Health, δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνουν οι διατροφικές συστάσεις για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα ή με υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης ως αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2 μεγάλων ερευνών σε 73.147 γυναίκες, μεταξύ 1984-2012 και σε 42.635 άντρες μεταξύ 1986-2010.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που κατανάλωναν πιο συχνά οι συμμετέχοντες αποτελούσαν το 9-10% της συνολικής ενέργειας και συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο κατά 24%.

Καθένα από αυτά συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ.

 

Πηγές:
BMJ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων