Επιστήμη & Ζωή

Ευεργετικός για τον εγκέφαλο ο χυμός βατόμουρου

Σημαντική αύξηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα επέφερε η κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού βατόμουρου, σύμφωνα με μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Exeter.

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, 09:46

Η κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού βατόμουρου βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Exeter.

Στη μελέτη, υγιή άτομα ηλικίας 65 έως 77 που έπιναν καθημερινά συμπυκνωμένο χυμό βατόμουρου, εμφάνισαν βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και την ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τη διενέργεια γνωστικών τεστ.

Καταγράφηκαν, επίσης, στοιχεία που υποδηλώνουν βελτίωση της μνήμης.

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η δρ Joanna Bowtell, επικεφαλής Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε σχετικά:

“Η γνωστική μας λειτουργία τείνει να μειώνεται καθώς γερνάμε, αλλά προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι διατηρείται καλύτερα σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Σε αυτή τη μελέτη έχουμε δείξει ότι με μόνο 12 εβδομάδες κατανάλωσης 30 ml συμπυκνωμένου χυμού βατόμουρου κάθε μέρα, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η ενεργοποίηση του εγκεφάλου και ορισμένες πτυχές της μνήμης βελτιώθηκαν σε αυτή την ομάδα των υγιών ηλικιωμένων ενηλίκων”.

Από τους 26 υγιείς ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, δόθηκε συμπυκνωμένος χυμός βατόμουρου σε 12 άτομα. Η ποσότητα που λάμβαναν ήταν ισοδύναμη με 230 γραμμάρια βατόμουρα - μία φορά την ημέρα, ενώ 14 έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Πριν και μετά την περίοδο των 12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μία σειρά από γνωστικά τεστ, ενώ υποβλήθηκαν και σε μαγνητικές τομογραφίες, προκειμένου να αποτυπωθούν η εγκεφαλική λειτουργία σε κατάσταση ηρεμίας και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, όσοι έλαβαν συμπλήρωμα βατόμουρου έδειξαν σημαντική αύξηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αντικείμενο της μελέτης.

Φρούτα

Από τη μελέτη αποκλείστηκαν όσοι είχαν δηλώσει πως κατανάλωναν περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ το σύνολο των συμμετεχόντων είχαν διατηρήσει το διατροφικό τους μοντέλο σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο κίνδυνος της άνοιας μειώνεται με υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και πως η γνωστική λειτουργία διατηρείται καλύτερα σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές.

Τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι άφθονα σε φυτά, είναι πιθανό να είναι ένα σημαντικό συστατικό σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Πηγές:
Applied Physiology, Nutrition and Metabolism


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων