Επιστήμη & Ζωή

Η EFSA επιβεβαιώνει την ασφάλεια της σουκραλόζης

Μετά την επιστημονική αξιολόγηση μελέτης σε ποντίκια αναφορικά με τη σουκραλόζη οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων απέρριψαν τα αναφερόμενα ευρήματά της.

Τρίτη, 09 Μαΐου 2017, 17:09

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) χαιρετίζει τη δημοσίευση της επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA)1, η οποία επιβεβαιώνει και πάλι ότι η σουκραλόζη είναι ασφαλής και δεν προκαλεί καρκίνο.

Μετά την επιστημονική αξιολόγηση μιας μελέτης σε ποντίκια αναφορικά με τη σουκραλόζη από τους Soffritti et al.2, οι εμπειρογνώμονες της EFSA απέρριψαν τα αναφερόμενα ευρήματα της μελέτης των Soffritti, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η σουκραλόζη δε θέτει θέμα ασφαλείας για τους καταναλωτές. Η επιστημονική γνωμοδότηση της ΕFSA, που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου, αναφέρει ότι «τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστήριξαν τα συμπεράσματα των συγγραφέων (Soffritti et al., 2016)». Επίσης η γνωμοδότηση της EFSA επισημαίνει σοβαρά σφάλματα στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους Soffritti et al., συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης σχέσης δόσης-απόκρισης και της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της πρόσληψης σουκραλόζης και της ανάπτυξης όγκων.

Ο Πρόεδρος της ISA, Robert Peterson, σχολίασε ότι «αυτή η επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA είναι απολύτως σύμφωνη με την παγκόσμια συναίνεση από επιστημονικές και ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η σουκραλόζη είναι ασφαλής». Οι αξιολογήσεις ασφαλείας που διεξήχθησαν από την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (JEFCA WHO/FAO), τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν  (την οποία διαδέχθηκε η EFSA), συμφωνούν ότι η σουκραλόζη είναι ασφαλής.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη, που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ροφήματα και επιτραπέζια γλυκαντικά, μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους μια ευρεία ποικιλία επιλογών με γλυκιά γεύση και λίγες ή καθόλου θερμίδες, αποτελώντας έτσι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όταν χρησιμοποιείται στη θέση της ζάχαρης και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθά στη μείωση της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων, καθώς και στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επίσης, δεν προκαλούν τερηδόνα, άρα δεν συμβάλλουν στη  φθορά των δοντιών.

Περισσότερες πληροφορίες για την ISA και τα μέλη της μπορείτε να δείτε στα ακόλουθα links: http://www.sweeteners.org/en/isa  και http://www.sweeteners.org/en/isa-members.

 

 

 

Πηγές:
EFSA scientific opinion on sucralose. Available online: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4784
“Sucralose administered in feed, beginning prenatally through lifespan, induces hematopoietic neoplasias in male swiss mice”, Soffritti et al. International Journal of Occupational and Environmental Health: http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10773525.2015.1106075


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων