Επιστήμη & Ζωή

Το αβοκάντο κλειδί για τον έλεγχο της παχυσαρκίας;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στον έλεγχο της παχυσαρκίας και στην πρόληψη του διαβήτη.

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, 19:00

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Το αβοκάντο μπορεί να κρατά το κλειδί όσον αφορά τον έλεγχο της παχυσαρκίας και να βοηθά στην καθυστέρηση ή πρόληψη του διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα του University of Guelph.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Καθηγητή. Paul Spagnuolo έδειξαν πώς μια ουσία που περιέχεται μόνο στα αβοκάντο μπορεί να καταστείλει κυτταρικές διαδικασίες που φυσιολογικά οδηγούν στο διαβήτη.

Σε δοκιμές για την ασφάλεια σε ανθρώπους, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ουσία απορροφάται στο αίμα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στα νεφρά, το ήπαρ ή τους μυς.

Φυσιολογικά, η οξείδωση των λιπαρών οξέων επιτρέπει στο σώμα να καίει λιπαρά. Η παχυσαρκία ή ο διαβήτης εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία οδηγώντας σε ατελή οξείδωση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η avocatin B (AvoB), μόριο λίπους που βρίσκεται μόνο στα αβοκάντο αντιμετωπίζει την ατελή οξείδωση στους σκελετικούς μυς και το πάγκρεας για τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντικούς τροφές με πολλά λιπαρά για 8 εβδομάδες, για να προκαλέσουν παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Για τις επόμενες εβδομάδες πρόσθεσαν AvoB στη διατροφή των μισών ποντικών

Οι ποντικοί ζύγιζαν σημαντικά λιγότερο από αυτούς της ομάδας ελέγχου, που δείχνει πιο αργή αύξηση βάρους.

Οι ποντικοί είχαν επίσης μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη-ο οργανισμός τους μπορούσε καλύτερα να απορροφά και να καίει γλυκόζη, καθώς και να βελτιώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

Σε κλινική έρευνα που έγινε σε ανθρώπους, το AvoB που χορηγήθηκε ως διατροφικό συμπλήρωμα σε ανθρώπους που ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή, απορροφήθηκε με ασφάλεια στο αίμα χωρίς να επηρεάσει τα νεφρά, το ήπαρ ή τους τους σκελετικούς μυς. Επίσης διαπιστώθηκε μείωση του βάρους, αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η κατανάλωση αβοκάντο μόνο, πιθανόν δεν είναι αποτελεσματική, καθώς η ποσότητα της φυσικής avocatin B ποικίλλει και δεν κατανοούμε ακριβώς πώς γίνεται η πέψη και η απορρόφησή της όταν καταναλώνεται ολόκληρο το αβοκάντο.

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Molecular Nutrition and Food Research.

 

Πηγές:
Molecular Nutrition and Food Research.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων