Επιστήμη & Ζωή

Θεσσαλονίκη: Η κατσαρόλα με τα κλειδιά των εστιατόρων

"Δεν ζητάμε να μας ανοίξετε, αλλά να μας στηρίξετε", λένε οι επιχειρηματίες εστίασης της πόλης, που συμμετέχουν στην πανελλαδική συμβολική διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας.

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 15:41

Βασίλης Ιγνατιάδης
Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη

Μια κατσαρόλα, τοποθετημένη σε ένα τραπεζάκι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υποδέχεται από το πρωί τα κλειδιά επιχειρήσεων εστίασης της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής συμβολικής διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, ψητοπωλείων, καφέ, μπαρ και άλλων επιχειρήσεων της πόλης παραδίδουν τα κλειδιά τους και υπογράφουν την Υπεύθυνη Δήλωση Επαγγελματία Εστίασης στη γραμματεία. Όλα μαζί θα σταλούν στην Ομοσπονδία και μαζί με τα κλειδιά που συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα παραδοθούν τις επόμενες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Παναγιώτης Κουμδής (φωτογραφία κάτω) είναι 37 χρόνια επαγγελματίας του χώρου της εστίασης και διατηρεί καφέ - ουζερί στην περιοχή Χαριλάου. "Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος", λέει στο iatronet και προσθέτει: "έκλεισα το μαγαζί με μηδέν παθητικό και σήμερα έχω συσσωρεύσει χρέη 13.000 ευρώ".

Ο ίδιος έχει εισπράξει την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία του έδωσε μια οικονομική "ανάσα", όπως και η απαλλαγή από το ενοίκιο και τη μισθοδοσία των 8 εργαζόμενων στο μαγαζί του. "Αυτά έδωσαν βοήθεια, αλλά δεν φτάνουν. Τα πάγια έξοδα τρέχουν, όπως οι λογαριασμοί, οι δόσεις δανείων, οι εισφορές, οι δόσεις της εφορίας. Και τα έσοδα είναι μηδενικά αφού δεν δουλεύουμε εδώ και μήνες. Τώρα, τρέχει το ΙΚΑ Χριστουγέννων", σημειώνει.

"Με αυτή την κίνηση δεν ζητάμε να μας ανοίξουν, αλλά να μας ενισχύσουν. Είμαστε και εμείς μέλη της κοινωνίας και αντιλαμβανόμαστε την υγειονομική κατάσταση. Όμως, ο κλάδος στενάζει και χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ - Μπαρ, Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας (φωτογραφία κάτω). Σε ερώτηση αν η συμβολική παράδοση των κλειδιών είναι μια απάντηση στην σχετική προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, είπε πως "εμείς, δεν προσωποποιούμε. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε μια δήλωση και την πήρε πίσω. Εμείς απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση, υψώνουμε φωνή αγωνίας και ζητάμε πολιτικές ενίσχυσης των επιχειρήσεών μας, ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε".

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ποσοστό περίπου 30% - 40% των επιχειρήσεων εστίασης της Θεσσαλονίκης λειτουργούν με ντελίβερι και take away, αλλά αδυνατούν να πιάσουν τον τζίρο που είχαν με την κανονική τους λειτουργία. Το 40% των επιχειρήσεων εξαιρέθηκε από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια του ποσοστού μείωσης τζίρου.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, προέβλεψε εκατοντάδες λουκέτα το επόμενο διάστημα, τα οποία θα προστεθούν στα 50 και πλέον της περασμένης άνοιξης.

Στο υστερόγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που υπογράφουν οι επαγγελματίες με την παράδοση των κλειδιών, δίνονται και οδηγίες με σκωπτικό τρόπο σε αυτούς που θα τα παραλάβουν και θα ανοίξουν τα καταστήματα: "Η πόρτα είναι κλειδωμένη δύο φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει τηλέφωνο, καλύτερα να μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι, δεξιά πίσω από την πόρτα. Καλή επιτυχία και καλές δουλειές", αναφέρεται χαρακτηριστικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων