Επιστήμη & Ζωή

Σωτήρια για τους καρδιοπαθείς η μείωση του ουρικού οξέος

Η μέτρηση των επιπέδων του ουρικού οξέως στο πλάσμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με στεφανιαία νόσο.

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008, 16:53

Η μέτρηση των επιπέδων του ουρικού οξέως στο πλάσμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με στεφανιαία νόσο.

‘Καθρέφτης’ της καρδιαγγειακής υγείας των καρδιοπαθών, είναι το ουρικό οξύ.

Η μέτρηση των επιπέδων του στο πλάσμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με στεφανιαία νόσο.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη. Το παραπάνω συμπέρασμα βασίστηκε στην ανάλυση της μελέτης ΤΝΤ (Treating to New Targets – Θεραπεύοντας προς νέους στόχους).

Η μελέτη διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια, με τη συμμετοχή 10.001 ασθενών. Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς ατορβαστατίνη, προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Διαπίστωσαν ότι η μείωση σχετίστηκε με εξασθένηση του κινδύνου εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Οι ασθενείς εμφάνισαν, επίσης, βελτίωση της νεφρικής τους λειτουργίας, η οποία συνδέθηκε με σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Ανάλογα ευρήματα είχε πρόσφατη μελέτη σε ελληνικό πληθυσμό (GREACE) του Καθηγητή Παθολογίας κ. Βασίλειου Άθυρου. Σύμφωνα με τον καθηγητή ‘η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ατορβαστατίνη είναι η μοναδική στατίνη με αποδεδειγμένα ωφέλιμη δράση στη νεφρική λειτουργία και στη μείωση του ουρικού οξέος’.


‘Η αντιμετώπιση των ανεξάρτητων αυτών παραγόντων κινδύνου’, σημειώνει ο καθηγητής, ‘οδηγεί σε μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και των θανάτων σε ασθενείς με εγκατεστημένη στεφανιαία νόσο’.

Το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ κυκλοφορεί στο αίμα, προκύπτει από την αποδόμηση των κυττάρων και το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλήγει στα ούρα.

Μπορεί να μειωθεί με περιορισμό του σωματικού βάρους, κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού και βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Καλό είναι να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας, η κατανάλωση εντόσθιων ψαριών, ξηρών καρπών σε συνδυασμό με αλκοόλ, και λαχανικών, όπως σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο και μανιτάρια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων