Υγεία

Τι πρέπει να προσέξει η έγκυος στις γιορτές

Οι γιορτές – και ειδικά τα γιορτινά τραπέζια – μπορούν να είναι γεμάτες κίνδυνο για τις εγκύους. Δείτε μερικές συμβουλές για ασφάλεια.

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Οι μέρες των γιορτών περιστρέφονται γύρω από το φαγητό. Οικογενειακά τραπέζια, νόστιμες λιχουδιές μαζί με τον καφέ, πολλά γλυκίσματα… Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό για τις εγκύους – που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης – να προσέχουν ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο και να κάνουν σωστές επιλογές.

Πλένουμε συχνά τα χέρια μας

Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με χλιαρό νερό και σαπούνι, ειδικά αν έχετε αγγίξει ωμό κρέας, αυγά ή άπλυτα λαχανικά, όταν φτιάχνετε φαγητό, όπως και πριν φάτε.

Δεν μοιραζόμαστε τίποτα με παιδιά

Πιρούνια, φλιτζάνια, ποτήρια, ακόμα και φαγητό. Όταν βρίσκεστε κοντά σε παιδιά, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας ακόμα πιο σχολαστικά. Το σάλιο και τα ούρα των παιδιών μπορεί να περιέχουν ιούς που θα βλάψουν εσάς και το μωρό σας.

Μαγειρεύουμε το κρέας και τα πουλερικά καλά

Το κρέας και τα πουλερικά μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνα μικρόβια, όπως E. coli και τοξόπλασμα. Είναι πολύ σημαντικό να τα μαγειρεύουμε καλά και να έχουν ψηθεί εντελώς, ώστε να είμαστε σίγουροι πως κανένα βακτήριο δεν έχει επιζήσει. Και αν έχει μείνει φαγητό από την προηγούμενη ημέρα, το ζεσταίνουμε πάντα πριν το φάμε.

Αποφεύγουμε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά

Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια. Καλύτερα να αποφεύγετε τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι, το ροκφόρ, ακόμα και τη φέτα.

Ιδιαίτερη προσοχή στο αλκοόλ

Τα Χριστούγεννα είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να βάλουμε αλκοόλ στο οτιδήποτε… από τα σοκολατάκια με λικέρ, μέχρι και τα “μεθυσμένα” μελομακάρονα. Πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι καταναλώνετε, και να είστε σίγουρες ότι δεν περιέχει αλκοόλ.

Μαγειρεύουμε τα αυγά σωστά

Η σαλμονέλα καραδοκεί, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να μαγειρεύετε τα αυγά σας όσο καλύτερα γίνεται, για να είστε σίγουρες πως δεν είναι ωμά. Πολλά τρόφιμα χρησιμοποιούν ωμό αυγό ή λιγότερο μαγειρεμένο, όπως κάποια dressing για σαλάτες, το παγωτό, η ζύμη για τα μπισκότα και η μαγιονέζα. Χρησιμοποιείτε πάντα παστεριωμένα αυγά, και μαγειρέψτε τα προσεκτικά.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων