Υγεία

10+1 τρόποι για να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων για να αποφύγουμε δυσάρεστες περιπέτειες-ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων, αλλά και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, που ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων για να αποφύγουμε δυσάρεστες περιπέτειες.

Για να προστατευθείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

  1. Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
  2. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.
  3. Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο το οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα πολύ καλά.
  4. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
  5. Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάμε στο ψυγείο, αφού κρυώσει, εντός δυο ωρών από το ψήσιμο του. Μετά από τέσσερις ώρες, από το τέλος του ψησίματος και εφόσον παρέμεινε εκτός ψυγείου, αρχίζει η αλλοίωσή του και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Αναθέρμανση (ξαναζέσταμα) του ίδιου φαγητού δεν επιτρέπεται για δεύτερη φορά.
  6. Κρατάμε το φαγητό εκτός ψυγείου, για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.
  7. Ελέγχουμε το χρώμα, την οσμή, τη γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως όπως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
  8. Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
  9. Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.
  10. Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
  11. Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμά τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανσή τους για 30΄στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.

premium.paratiritis

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων