Οι διαδικασίες που αφορούν σκευάσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού χωρίς όμως να έχουν λάβει σχετική ένδειξη, πρέπει να "τρέξουν νομοθετικά". Στην αντίθετη περίπτωση βρίσκονται στον "αέρα" οι γιατροί που τα χρησιμοποιούν σε ασθενείς που νοσούν από τον κορωνοϊό, αλλά και οι εταιρείες που προμηθεύουν με αυτά δομές.

Συγκεκριμένα, με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του Μαρτίου του 2020 έγινε πρόβλεψη και ρυθμίστηκε νομοθετικά ο τρόπος και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για να χρησιμοποιούνται ιδιοσκευάσματα τα οποία έχουν αποδεδειγμένη δράση στη νόσο Covid - 19 και η χρήση τους θεωρείται off label (δεν έχουν δηλαδή ένδειξη για τη συγκεκριμένη νόσο).

Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, σήμερα μόνο δύο σκευάσματα έχουν ένδειξη για τη χρήση τους στην Covid - 19 . Αυτά είναι η  ρεντεσιβίρη  και η κορτιζόνη.  Τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία περιέχονται και στον αλγόριθμο αντιμετώπισης της νόσου χρησιμοποιούνται σε off label χρήση , όπως ορίζει και η προαναφερθείσα ΠΝΠ η οποία ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Ομως ακριβώς επειδή λήγει στα τέλη Μαρτίου του 2021 είναι επιτακτική η ανάγκη επικαιροποίησης της ΠΝΠ, προκειμένου  να μην είναι  εκτεθειμένοι οι γιατροί απέναντι στους ασθενείς αλλά και οι εταιρείες οι οποίες διαθέτουν αυτά τα σκευάσματα στη χώρα.

Για την χρήση αυτών των ιδιοσκευασμάτων που αποδεδειγμένα δρουν κατά της νόσου Covid 19, απαιτείται να γίνει αίτηση από τον θεραπεύοντα γιατρό μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), να υπάρχει η συναίνεση του ασθενούς ή του περιβάλλοντος του και η σύμφωνη γνώμη του διευθυντού της κλινικής ή του νοσοκομείου. Ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρινόμενος στις ανάγκες αυτές έχει σχεδιάσει την ηλεκτρονική διαδικασία έτσι, ώστε η απάντηση να δίνεται προς τον θεράποντα γιατρό εντός 24 ωρών.

Αρα, η ένταξη των σκευασμάτων στο γρήγορο ΣΗΠ, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία είναι απαραίτητη ώστε τα σκευάσματα να χρησιμοποιούνται με ορθολογικό τρόπο, τα νοσοκομεία να μπορούν να τα προμηθεύονται  και να αποζημιώνονται για αυτή την δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ αλλά πάνω από όλα διασφαλίζεται η ασφαλή χρήση τους για τους ασθενείς.
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;