Η Moderna άρχισε να δοκιμάζει το εμβόλιο COVID-19 σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 11 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η δοκιμή περιλαμβάνει υγιή παιδιά  από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και θα διεξαχθεί σε δύο μέρη, σύμφωνα με ανακοίνωαη της εταιρείας. Στο πρώτο στάδιο, η εταιρεία θα ελέγξει πώς οι συμμετέχοντες ανταποκρίνονται σε διαφορετικά επίπεδα δόσης του εμβολίου. Τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών μπορεί να λαμβάνουν 50 ή 100 μικρογραμμάρια εμβολίου ανά δόση, ενώ τα παιδιά κάτω των 2 ετών μπορεί να λαμβάνουν 25, 50 ή 100 μικρογραμμάρια. Κάθε παιδί θα λάβει συνολικά δύο δόσεις, με κάθε δόση να διαχωρίζεται σε διάστημα 28 ημερών, το ίδιο διάστημα με τα πλάνα που δόθηκαν σε ενήλικες.

Τα πρώτα παιδιά που εμβολιάστηκαν σε κάθε ομάδα θα λάβουν τη χαμηλότερη δόση εμβολίου, έτσι ώστε οι διοργανωτές της δοκιμής να μπορούν να παρακολουθούν παρενέργειες προτού δώσουν υψηλότερες δόσεις σε άλλα παιδιά, ανέφεραν οι The New York Times.

Μετά το πρώτο στάδιο, η Moderna θα πραγματοποιήσει μια ενδιάμεση ανάλυση για να προσδιορίσει ποιο επίπεδο δόσης είναι κατάλληλο για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στο δεύτερο στάδιο της δοκιμής θα λάβουν είτε τη δόση που επιλέχθηκε μέσω αυτής της ανάλυσης είτε placebo, σύμφωνα με το ClinicalTrials.gov.  

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή θα παρακολουθούνται για ένα χρόνο μετά τις λήψεις τους, προκειμένου να παρακολουθούν τις παρενέργειες, τα επίπεδα αντισωμάτων και τις περιπτώσεις μόλυνσης από COVID-19. Με βάση τα επίπεδα αντισωμάτων και το σχετικό ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των εμβολιασμένων ομάδων και του εικονικού φαρμάκου, η Moderna θα υπολογίσει πόσο προστατευτική είναι η λήψη για μωρά και μικρά παιδιά. Θα χρησιμοποιούν τον αριθμό των αντισωμάτων ως το κύριο μέτρο προστασίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τα ποσοστά μόλυνσης.

Το εμβόλιο Moderna, που ονομάζεται mRNA-1273, δεν περιέχει τον ίδιο τον κορωνοϊό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19. Αντ 'αυτού, περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται mRNA, το οποίο, όταν βρίσκεται μέσα στο σώμα ωθεί τα κύτταρα να χτίσουν μέρος του ιού που ονομάζεται ακίδα πρωτεΐνης. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει την ακίδα και να τη στοχεύει για καταστροφή.  

Οπως ανέφερε ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, στη δήλωση της εταιρείας. "Αυτή η παιδιατρική μελέτη θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε την πιθανή ασφάλεια και ανοσογονικότητα του υποψήφιου εμβολίου COVID-19 σε αυτόν τον σημαντικό πληθυσμό νεότερης ηλικίας.

Η Moderna εκτιμά ότι 6.750 συμμετέχοντες τελικά θα εγγραφούν στη δοκιμή. Η εταιρεία διεξάγει επί του παρόντος μια δοκιμή σε 3.000 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, ανέφεραν οι Times. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει επίσης ένα έτος παρακολούθησης και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με το ClinicalTrials.gov. Το εμβόλιο θα μπορούσε ενδεχομένως να εγκριθεί για επείγουσα χρήση σε παιδιά πριν από τη λήξη αυτής της χρονικής περιόδου, αλλά είναι άγνωστο πότε ή εάν μπορεί να συμβεί αυτό.

Πηγές:
Livescience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα