Η Γαλλία και η Ιταλία λένε ότι είναι έτοιμες να επανεκκινήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, εάν οι ρυθμιστικές αρχές επιβεβαιώσουν ότι εξακολουθεί να είναι ασφαλές στη χρήση του.

Οι δύο χώρες είναι μεταξύ των δώδεκα κρατών που έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό μετά από αναφορές θρόμβων στο αίμα σε μερικούς από τους πολίτες που εμβολιάστηκαν.
Η AstraZeneca, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι από τα 17 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξαν 15 συμβάντα εν τω βάθει θρόμβωσης και 22 περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής, σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν έως τις 8 Μαρτίου.
Ο EMA δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» μέχρι στιγμής ότι οι αναφορές θρόμβων αίματος προκλήθηκαν άμεσα από το εμβόλιο.
Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι μελετά 30 αναφορές ασυνήθιστων διαταραχών του αίματος και ότι θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας την Πέμπτη.

Η Στέλλα Κυριακίδη, η Επίτροπος για την Υγεία της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ότι ΄΄είναι ζωτικής σημασίας οι πολίτες να αισθάνονται  εμπιστοσύνη για τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έτσι ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό από κοινού. ”

 

Πηγές: cnbc