Στη χορήγηση ενός δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό, ανά πολίτη, την εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Ανέφερε πως από 350.000 τεστ που διενεργούνται σήμερα εβδομαδιαία, από το τέλος Μαρτίου μπορούμε να φτάσουμε δυνητικά έως και 10 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα.

Όπως είπε, κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα από το φαρμακείο, κάνοντας χρήση του ΑΜΚΑ του.

Ο κ. Σκέρτσος, πάντως, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με μία σειρά από θέματα που προκύπτουν, όπως:

  • Ποιος θα διενεργεί το τεστ; Ο φαρμακοποιός ή ο πολίτης;
  • Θα είναι τεστ σάλιου ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος;
  • Πώς θα δηλώνονται τα θετικά δείγματα;
  • Ποιος θα προμηθεύει τα τεστ στο φαρμακείο, με τρόπο που να μην προκύπτει χρέωση για τους πολίτες;

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται στην Κύπρο, όπου οι φαρμακοποιοί διενεργούν τεστ ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος (με μπατονέτα) στους πολίτες.  

Κρούσματα

Αναφερόμενη στην εικόνα της επιδημίας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα παραμένουν 20.000. Την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο, η θετικότητα των τεστ αυξήθηκε από 4,5% σε 6%. Εκτίμησε πως η πίεση στο σύστημα θα συνεχιστεί επί 2 έως 4 εβδομάδες.

Οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα είναι 4.600 και από αυτούς οι 2.500 νοσηλεύονται στην Αττική. Αυξητική τάση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Κρήτη.

Στο νοσοκομείο "Αττικόν", όπου εργάζεται η κ. Παπαευαγγέλου, έχουν εισαχθεί τον Μάρτιο 404 ασθενείς σε απλές κλίνες και 52 στη ΜΕΘ, ενώ τώρα νοσηλεύονται 222 και 44 στη ΜΕΘ.

Αιτιολογώντας την εικόνα της Αττικής, είπε πως είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου η ευνοείται η διασπορά του ιού. Αρνητικό ρόλο έπαιξαν, επίσης,  χειμώνας και η κόπωση των πολιτών.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για επιδείνωση της εικόνας, λέγοντας πως υπάρχει αύξηση κατά 20% στη ζήτηση θέσεων νοσηλείας στις ΜΕΘ.

"Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να περιορίσουμε τις επαφές με άτομα που δεν μένουν στην ίδια στέγη και οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, με χρήση της μάσκας", σημείωσε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου