Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA, και φροντίζει για την καλή υγεία και λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Όταν την λαμβάνουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα, νιώθουμε περισσότερη ενέργεια και το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα. Τη βρίσκουμε αποκλειστικά σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά. Βρίσκεται, επίσης, σε ορισμένα φυτικά προϊόντα στα οποία έχει μπει ως προσθήκη, όπως δημητριακά.

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά σε ηλικιωμένους αλλά και άτομα που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγία. Μερικές άλλες αιτίες για έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι οι εξής:

 • Κακοήθης αναιμία: Είναι αυτοάνοσο νόσημα και από τις πιο κοινές αιτίες έλλειψης. Η απορρόφηση της βιταμίνης δεν είναι δυνατή από τον οργανισμό. Η πάθηση αυτή είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες άνω των 50 και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.
 • Ορισμένα φάρμακα: Κάποια αντιόξινα μπορούν να καθυστερήσουν ή και να μπλοκάρουν την απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό. Επίσης, αυτό μπορεί να συμβεί με ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, την επιληψία αλλά και την αρθρίτιδα. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν ανησυχείτε για αυτή την πιθανότητα.
 • Η vegan διατροφή μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμίνης Β12 μόνο αν υπάρχει κακή διαχείριση. Στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής - και ίσως με την χρήση συμπληρώματος, αν το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός σας - μπορείτε να ακολουθείτε vegan διατροφή και να μην έχετε πρόβλημα με την Β12.
 • Στομαχικά προβλήματα: Άνθρωποι που πάσχουν από στομαχικά προβλήματα όπως η νόσος του Κρον, μπορεί να έχουν πρόβλημα με την βιταμίνη Β12.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

Τα πιο κοινά συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12 έχουν περισσότερο να κάνουν με την αναιμία που θα προκληθεί, και είναι τα εξής:

 • Χλωμό δέρμα
 • Ανεξήγητη κόπωση
 • Έλλειψη αναπνοής
 • Πονοκέφαλοι
 • Φτερουγίσματα στην καρδιά
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Αίσθηση "κουδουνίσματος" στα αυτιά

Συμπτώματα της κακοήθους αναιμίας είναι τα έλκη στο στόμα, πόνος στη γλώσσα και σκασίματα στις άκρες των χειλιών. Σε άλλους ασθενείς εμφανίζεται αίσθηση σαν βελόνες στα χέρια και τα πόδια, προβλήματα στην όραση, αλλά και μια κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την έλλειψη βιταμίνης Β12 λόγω κάποιας ασθένειας ή αδυναμίας απορρόφησής της είναι οι ενέσεις της απευθείας στον οργανισμό. Στην αρχή είναι πιο συχνές, για να φτιαχτούν αποθέματα στον οργανισμό, και έπειτα λιγότερο συχνά για να διατηρούνται σε υγιή επίπεδα. Αν η έλλειψη έχει προκληθεί από κακή διατροφή, αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγές στη διατροφή και κάποιο συμπλήρωμα ίσως. Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής δόσης από συμπλήρωμα, καθώς η βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή και ο οργανισμός απλώς θα απορρίψει όση δεν χρειάζεται μέσω των ούρων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους [μελέτη]
Ιδανικά πρωινά για απώλεια βάρους
Μπορούν τα κοχλιακά εμφυτεύματα να επιβραδύνουν την άνοια σε ηλικιωμένους;