Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), καταθέτει σήμερα η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Στο έγγραφο επισημαίνεται η παραμονή - σε καθημερινή βάση - δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες.

Αναφέρεται, επίσης, το πρόβλημα με τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων και τονίζεται πως η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

"Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν", υπογραμμίζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Σημειώνεται πως, τις τελευταίες εβδομάδες, ο ημερήσιος αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ φτάνει έως και τους 100 στην Αττική.

Μόνον χθες, νοσηλεύονταν περισσότεροι από 50, σε διάφορα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπως κατήγγειλαν γιατροί και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ορισμένοι από αυτούς, περιμένουν να βρεθεί κενή ΜΕΘ επί μέρες, με χαρακτηριστική την περίπτωση ασθενούς, ο οποίος παρέμεινε επί 11 μέρες εκτός ΜΕΘ στο "Τζάνειο".

Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά ασθενείς που δεν νοσούν από CoViD, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Θάνατοι

Στο μεταξύ, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως διασωληνωμένοι ασθενείς χάνουν τελικά τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Όπως επισημαίνεται, 70χρονος διασωληνωμένος πέθανε σήμερα πρωί στο "Αμαλία Φλέμιγκ", ευρισκόμενος 5 ημέρες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, στο "Σισμανόγλειο" νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ 10 διασωληνωμένοι, 8 νοσηλεύονται στο "Γ. Γεννηματάς", 4 στο "Ελπίς", 2 στο "Λαϊκό", 2 στο "Παμμακάριστος", 5 στο "Αλεξάνδρα", 1 στο "Ιπποκράτειο", 5 στο "Τζάνειο", 8 στο Κρατικό Νίκαιας και 4 στο "Θριάσιο".

Στο ΚΑΤ, νοσηλεύονται 4 διασωληνωμένοι ασθενείς στη μονάδα αναζωογόνησης.

Κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική υπάρχουν μόνον στο ΚΑΤ (2) και στο "Σωτηρία" (2).

Δημ.Κ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο χρόνος που μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση επηρεάζει τη μυϊκή απώλεια [μελέτη]
Πόσος ύπνος χρειάζεται στα παιδιά για να έχουν καλύτερες επιδόσεις
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη