Η πίεση των προηγούμενων ημερών, δεν επιτρέπει στις δομές Υγείας της Αττικής να πάρουν "ανάσα", παρά τη μείωση των εισαγωγών.

Στη χθεσινή εφημερία, έγιναν 159 εισαγωγές στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, έναντι 240 ημερήσιων εισαγωγών στις δύο προηγούμενες εφημερίες.

Παρά την αισθητή μείωση, ωστόσο, τα νοσοκομεία παραμένουν στο όριο, καθώς - επί έναν μήνα - λειτουργούν στον μέγιστο βαθμό.

Η χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου "Λαϊκό" ήταν πολύ πιεστική, αλλά το νοσοκομείο άντεξε, όπως αναφέρει η διοίκησή του.

Προβληματική είναι η κατάσταση στο "Δρομοκαΐτειο", όπου έχουν εντοπιστεί 71 κρούσματα, εκ των οποίων τα 56 σε νοσηλευόμενους, ενώ έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι, όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Iatronet.

 Εισαγωγές ασθενών CoViD-19 στην Αττική

Ημερομηνία Εισαγωγές
13 Μαρτίου 205
14 Μαρτίου 163
15 Μαρτίου 145
16 Μαρτίου 165
17 Μαρτίου 213
18 Μαρτίου 172
19 Μαρτίου 194
20 Μαρτίου 200
21 Μαρτίου 240
22 Μαρτίου 240
23 Μαρτίου 159

Για τα προβλήματα στα δύο νοσοκομεία, οι διοικήσεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη τα εξής:

"Λαϊκό"

"Η εφημερία 23 - 24/03 του ΓΝΑ 'Λαϊκό', για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια. Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid, είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου - και νοσηλεύονται ως 'ύποπτα' περιστατικά.

Ουδέποτε κατέρρευσε και ουδέποτε διακόπηκε η εφημερία και υπήρξε διαρκής παρακολούθηση αυτής. Αναληθώς αναφέρεται ότι στις 21.00 έκλεισε η εφημερία και ζητήθηκε προστασία από υποστηρηκτικά νοσοκομεία. Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες.

Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στα υγειονομικά στελέχη. Και κάτι τέτοιο, είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία".

"Δρομοκαΐτειο"

"Από την έναρξή της πανδημίας ως σήμερα, έχουν ανιχνευθεί συνολικά 71 κρούσματα λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων τα 57 αφορούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα οι οποίοι παραμένουν σε δομές του Νοσοκομείου. Τα πρώτα κρούσματα παρουσιάστηκαν στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα 'Γεμέλειο', το οποίο διαμορφώθηκε άμεσα για νοσηλεία ασθενών COVID-19 με ήπια συμπτωματολογία.

Πραγματοποιήθηκαν rapid test και μοριακός έλεγχος σε όλους τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό και οι ασθενείς διαχωρίστηκαν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων αποφασίστηκε να διακομίζονται άμεσα σε Γενικά Νοσοκομεία με Κλινικές COVID-19.

Συνολικά, 12 άτομα έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα και νοσηλεύονται σε Κλινικές COVID-19 Γενικών Νοσοκομείων (Σωτηρία, Αττικό, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ασκληπιείο). Δυστυχώς, δύο ασθενείς απεβίωσαν. Επίσης, νοσούν έξι άτομα του προσωπικού. Ο εμβολιασμός του προσωπικού ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων. Ειδικότερα, είναι εμβολιασμένο το 70% του ιατρικού προσωπικού και το 30% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο  'Δρομοκαΐτειο' εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας όπως αυτά έχουν επικαιροποιηθεί από τις 26/11/2020, με απόφαση της Υφυπουργού Ψυχικής Υγείας Ζωής Ράπτη. Μεταξύ αυτών, είναι οι συνεχείς έλεγχοι με τεστ, απαγόρευση επισκεπτηρίων, μείωση ραντεβού Εξωτερικών Ιατρείων, αναστολή λειτουργίας Νοσοκομείων Ημέρας.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών του 'Δρομοκαϊτείου'  στις 22/3/2021 ανέρχονταν στους 347, εκ των οποίων 205 ασθενείς νοσηλεύονται εντός και 142 φιλοξενούνται σε δομές αποκατάστασης.

Τέλος, με σκοπό την αποσυμφόρηση των Κλινικών και με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διασποράς του SARS-CoV-2, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί τη μεταφορά ασθενών που δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό σε ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς".

Πηγές:
ΕΚΑΒ, υπουργείο Υγείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα