Η κατάσταση στον Ευαγγελισμό είναι πέραν των ορίων και από μέρα σε μέρα επιδεινώνεται. Κλείσιμο χειρουργείων, τεράστιος φόρτος εργασίας στο υπάρχον διαθέσιμο προσωπικό αλλά και κλίμα τρομοκρατίας από την διοίκηση, καταγγέλλει στο iatronet ο καρδιολόγος, Ηλίας Σιώρας (φωτογραφία κάτω), πρόεδρος των εργαζομένων στο νοκοκομείο "Ευαγγελισμός" και γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Επισημαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη πρόσληψης προσωπικού αλλά και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.   

"Το 1/3 του νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε Covid. To νοσοκομείο έχει περίπου 930 κλίνες. Οι 200 είναι απλές κλίνες Covid και ετοιμάζονται να βάλουν άλλες 30 και υπάρχουν και άλλες 58 ΜΕΘ - Covid ενώ ετοιμάζονται να βάλουν άλλες 4 εκεί που έβαζαν τους ασθενείς μετά από χειρουργεία καρδιάς. Δηλαδή φθάνουμε περίπου 300 κλίνες που να είναι ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid", αναφέρει ο κος Σιώρας, επισημαίνοντας ότι οι non – covid ασθενείς έχουν παραμεληθεί πολύ, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί και λειτουργούν μόνο τα 6 από τα 14, ενώ η καρδιοχειρουργική κλινική έχει κλείσει και τα κρεβάτια της έχουν μετατραπεί σε Covid.

Καρδιοχειρουργικά περιστατικά  

"Tα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά", τονίζει ο καρδιολόγος, "υποτίθεται πως πάνε στο Ωνάσειο – τα επείγοντα μόνο – γιατί υπάρχει πρόβλημα ποσότητας επειδή το Ωνάσειο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την μισή Ελλάδα και πολύ περισσότερο τα τακτικά περιστατικά διότι η λίστα αναμονής έχει πάει πολύ ψηλά και υπάρχει και αυτό το πρόβλημα στο Ωνάσειο, δηλ. για να βελτιώσεις το χρόνο προκειμένου να χειρουργηθείς, πρέπει να "αγοράσεις" θέση, για να πας από τρίκλινο σε δίκλινο πρέπει να καταβάλλεις 2 - 3 χιλιάδες ευρώ." Μέχρι τώρα τα περισσότερα περιστατικά τα εξυπηρετούσε ο Ευαγγελισμός.

"Έχει κλείσει λοιπόν η καρδιοχειρουργική μονάδα στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", που έκανε 700 – 800 χειρουργεία ετησίως. Δηλαδή αυτό τον ενάμιση μήνα που έχει κλείσει, έχουν ακυρωθεί περισσότερα από 70 – 80 τακτικά και επείγοντα χειρουργεία."

23% - 25% μείωση των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό υπογράμμισε ότι σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κρεβάτια, έχουν αναβληθεί εκατοντάδες χειρουργεία και επειδή υπάρχει μία εικόνα πανελλαδικά ότι τα χειρουργεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν μειωθεί από 23-25%, στον Ευαγγελισμό το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έκλεισαν χειρουργεία και τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε μεγάλο βαθμό ή εξ ολοκλήρου σε Covid, όπως ο Ερυθρός, το Σισμανόγλειο και η Παμμακάριστος.

Κατειλημμένη η ΜΕΘ Covid – Κίνδυνος για ράντζα

"Αυτή την στιγμή, τα κρεβάτια της ΜΕΘ – Covid είναι όλα κατειλημμένα – πληρότητα 100% - και από τις απλές κλίνες Covid οι 140  από τις 200 είναι κατειλημμένες. Σήμερα είναι γενική εφημερία. Για να εξασφαλιστούν αυτά τα κενά κρεβάτια έχουν γίνει διακομιδές, εξιτήρια και ελπίζουμε στην σημερινή εφημερία να μην ξεπεράσουμε τους 60 – 70 διότι θα έχουμε και ράντζα στους διαδρόμους.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Εξαίρεση αποτελεί η τελευταία εφημερία που κάπως πήγε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση την περασμένη Πέμπτη", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλίμα τρομοκρατίας

"Πιέζεται πολύ ο Ευαγγελισμός", λέει ο κος Σιώρας. "Πιέζεται επίσης αφάνταστα και το προσωπικό και έχουμε και κρούσματα τρομοκρατίας από μεριάς διοίκησης. Με το παραμικρό κλήση σε απολογία, γιατί κάποιος/α αποκάλυψε τα προβλήματα, επιβολή ποινής στέρησης μισθού για 15 μέρες σε ειδικευόμενο επειδή μέσα στη νύχτα δεν φορούσε μάσκα και αντιμίλησε στον διοικητή ή τον υποδιοικητή. Να σημειώσουμε ότι για το θέμα υπάρχει από την Παρασκευή 26 Μαρτίου σχετική ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.

"Πρόκειται για αισχρή τρομοκρατία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Σιώρας, "που αν μη τι άλλο πέρα από το ηθικό μέρος και πρακτικά όχι μόνο δεν βοηθά τον άρρωστο αλλά προκαλεί ζημιά."

Επίταξη  

Σε αυτή την ασφυξία – πέρα από το τι θα γίνει στην υπόλοιπη κοινωνία – η κατάσταση στα νοσοκομεία, επισημαίνει ο γ.γ της ΕΙΝΑΠ, μπορεί να βοηθηθεί με δύο τρόπους: Ο ένας είναι με την επίταξη και ο άλλος είναι με την πρόσληψη προσωπικού.

"Και για να το ξεκαθαρίσουμε: όταν λέμε επίταξη μιλάμε για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν θα πάθουν τίποτε αν τους στερήσουν για ένα δύο μήνες το ενοίκιο. Όταν λέμε επίταξη εννοούμε και την επίταξη του προσωπικού που θα εργάζεται με όρους δημοσίου. Μόνο έτσι μπορούμε να ανακουφιστούμε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματάς και τα άλλα νοσοκομεία να έχουν πληρότητα 100%, και να περιμένουν, για παράδειγμα, σήμερα το πρωί 111 άτομα (χθες 129) στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ να μπουν σε ΜΕΘ που ήταν σε θαλάμους με κοινούς φορητούς αναπνευστήρες.

Εμπόλεμη  κατάσταση -  θνητότητα

"Η θνητότητα υπερδιπλασιάζεται", υπογραμμίζει οι κος Σιώρας. "Ένας που χρειάζεται ΜΕΘ και μπαίνει σε ΜΕΘ έχει θνητότητα 23%. Ένας που χρειάζεται ΜΕΘ και είναι σε θάλαμο με κοινό αναπνευστήρα έχει υπερδιπλάσια θνητότητα. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτό το πράγμα, να διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ τι τιμή θα δώσουν στους κλινικάρχες, ό ένας λέει 1600 ο άλλος 1100 τη βραδιά..

"Εδώ έχουμε εμπόλεμη κατάσταση, μας έχουν επιστρατεύσει, να επιστρατεύσουν και τους κλινικάρχες χωρίς αποζημίωση γιατί έχουν πολλά κέρδη". Γιατί, για παράδειγμα, μετά το κλείσιμο των χειρουργείων του Ευαγγελισμού πόσες εκατοντάδες ασθενείς πήγαν στον ιδιωτικό τομέα; 

"Είναι ανήθικο και απάνθρωπο ο ένας να πεθαίνει και ο άλλος να θησαυρίζει", καταλήγει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας