Πολύ δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής λόγω του κορωνοιού. Μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ, αναβολές χειρουργείων, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των άλλων νοσημάτων χαρακτηρίζουν την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς" μίλησε στο iatronet, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και διευθύντρια Γ' Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Γεννηματάς", Ματίνα Παγώνη (φωτογραφία κάτω).

Το "Γεννηματάς" είναι και Covid και non Covid. Τα χειρουργεία για τους άλλους ασθενείς δεν γίνονται 100%, είπε η κ. Παγώνη "άρα έχουμε μείωση βάσει εντολής έως 80% - σε μας πάντως γίνονται λίγο παραπάνω, γιατί οι ασθενείς είναι πολλοί και πρέπει να εξυπηρετηθούν για να μην μαζεύονται και γίνονται μεγάλες λίστες αναμονής".

"Οι υπόλοιποι ασθενείς που έρχονται, εξυπηρετούνται γιατί δεν μπορούμε να τους αφήσουμε μιας και πρόκειται για νοσήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η ΜΕΘ όμως είναι γεμάτη, δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια. Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι που περιμένουν να πάνε σε κλίνες ΜΕΘ. Αυτοί οι ασθενείς παρακολουθούνται από τους γιατρούς της ΜΕΘ και τους γιατρούς του τμήματος". 

Οι γιατροί προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση αναφορικά με τα άλλα νοσήματα, τόνισε η κ. Παγώνη, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε "να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να γίνουν και κάποια χειρουργεία - όχι 100% - μειωμένα λοιπόν χειρουργεία, προκειμένου να μην γίνουν τα τακτικά επείγοντα, αυτός είναι ο στόχος μας". 

Είναι άμεση ανάγκη για ενίσχυση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Οι γιατροί στο "Γεννηματάς" κάνουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. 

Η κ. Παγώνη, ζήτησε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί και όσοι ακόμη δεν έχουν ακόμη πειστεί, να εμβολιαστούν. 

Μεγάλες αναμονές

Να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΙΝΑΠ ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση την άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ τόσο για noncovid όσο και για covid ασθενείς.

Επίσης, απαίτησε την με κατεπείγουσες διαδικασίες πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δυστυχώς όμως, τόνισε η ΕΙΝΑΠ, η πρακτική του υπουργείου να μετατρέπει τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ Γενικής Μονάδος  σε κλίνες ΜΕΘ COVID δεν αποτελεί λύση. Είναι προφανές, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση, ότι απαιτείται άμεση και επαρκή αύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών ΜΕΘ που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Η ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε, τέλος, ότι οι αναμονές είναι μεγάλες και αυξάνονται καθημερινά, αναφέροντας ως παράδειγμα τις 16/03/21 και ώρα 19.00 όπου ανέμεναν εισαγωγή σε ΜΕΘ στην Αττική 124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους σε φορητούς αναπνευστήρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση