Η κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη που απαιτεί εγχείρηση έδειξε νέα έρευνα.

Η κατανάλωση κρασιού έχει το μεγαλύτερο προστατευτικό όφελος έναντι του καταρράκτη λόγω, σε μεγάλο βαθμό, των αντιοξειδωτικών του κόκκινου κρασιού, έδειξε έρευνα του UCL Institute of Ophthalmology.

Η έρευνα ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της και δημοσιεύτηκε στο Opthalmology. Παρακολούθησε 490.000 εθελοντές στη Βρετανία που έδωσαν το ιστορικό τους για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Συμμετέχοντες εγγράφηκαν σε 2 διαφορετικές ομάδες και απάντησαν ερωτήσεις για την ποσότητα και το είδος αλκοόλ που κατανάλωναν. Όσοι κατανάλωναν περίπου 6,5 ποτήρια κρασί την εβδομάδα φάνηκε να είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε εγχείρηση για καταρράκτη

Όσοι έπιναν κρασί είχαν το μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με όσους απείχαν από το αλκοόλ και όσους έπιναν άλλα είδη. Φάνηκε μείωση 23% στην ανάγκη εγχείρησης σε μια ομάδα και 14% στην άλλη.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση και χρειάζονται νέες έρευνες.

Ο Anthony P. Khawaja, δήλωσε ότι υπήρχαν ενδείξεις για μείωση της πιθανότητας να χρειαστεί μελλοντική εγχείρηση για καταρράκτη, με σταδιακά υψηλότερη πρόσληψη αλκοόλ, αλλά μόνο έως τα μέτρια επίπεδα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η εμφάνιση καταρράκτη μπορεί να οφείλεται σε σταδιακή βλάβη από το οξειδωτικό στρες λόγο γήρανσης.

Πηγές:
Opthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα