Στις 31 Μαρτίου, η Pfizer-BioNTech ανακοίνωσε σε μια δοκιμή φάσης 3 για εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών με ή χωρίς προηγούμενη ένδειξη μολύνσεων SARS-CoV-2, ότι το εμβόλιο COVID-19, BNT162b, επέδειξε 100% αποτελεσματικότητα και ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων. Αυτά τα αποτελέσματα ξεπέρασαν εκείνα που καταγράφηκαν νωρίτερα στη δοκιμή της για εμβολιασμένους συμμετέχοντες ηλικίας 16 έως 25 ετών. Αυτή η δοκιμή περιελάμβανε 2.260 παιδιά.

«Από τις μέχρι τώρα αναφορές, φαίνεται ότι όχι μόνο το εμβόλιο προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση, αλλά ήταν πολύ ασφαλές για τα παιδιά και τους εφήβους που έλαβαν το εμβόλιο», λέει η ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών Camille Sabella, MD.

Η Δρ. Sabella τόνισε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 3 θα πρέπει να αξιολογηθούν και να παρουσιαστούν στον FDA για επείγουσα χρήση. Η Pfizer-BioNTech ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σύμφωνες με αυτές που αναφέρθηκαν κατά την προηγούμενη δοκιμή της σε παιδιά ηλικίας 16 έως 25 ετών.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή θα παρακολουθούνται για μακροχρόνια προστασία και ασφάλεια για δύο ακόμη χρόνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ελπίζει δε, ότι τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια παγκόσμια μελέτη για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου COVID-19 σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 11 ετών.

Πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού είναι πιο ανθεκτικό

Σύμφωνα με τον Δρ Sabella, οι ανοσολογικές αντιδράσεις των υγιών παιδιών τείνουν να είναι πολύ γρήγορες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά δεν έχουν πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά τον εμβολιασμό.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών , έχουν γενικά έντονες αντιδράσεις στα εμβόλια που είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Φαίνεται ότι αυτό δεν διαφέρει και για το εμβόλιο για την COVID-19. Τώρα, θα διεξαχθούν δοκιμές με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna σε παιδιά έως έξι μηνών και αναμένω ότι αυτά θα είναι εξίσου αποτελεσματικά ακόμη και στα μικρότερα παιδιά », λέει η Δρ Sabella .

Τι σημαίνει αυτό για τους γενικούς στόχους του εμβολιασμού

Ενώ κάποια παιδιά έχουν  βιώσει πιο ήπια συμπτώματα από την COVID-19, τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν σημαντικά συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά νόσησαν βαριά με COVID-19 ή μετά την ανάρρωσή τους εμφάνισαν πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Επιπλέον, αναφέρει η  Δρ Sabella τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό., και γι 'αυτό είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύονται. Κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας.

Περισσότερες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη

Όσον αφορά τα άλλα δύο εμβόλια, η Moderna ξεκίνησε τη μελέτη της σε παιδιά κάτω των 12 ετών πριν από μερικές εβδομάδες. Η εταιρεία αναμένει να συμμετάσχουν 6.750 υγιή παιδιά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Johnson & Johnson δήλωσε ότι είναι πιθανό να έχουν εμβόλιο της COVID-19 και παιδιά κάτω των 18 ετών έως τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία σχεδίαζε επίσης να ξεκινήσει τη δοκιμή σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών και στη συνέχεια σε βρέφη. 

Πηγές:
https://health.clevelandclinic.org

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα