Στο μικροσκόπιο μπαίνει ξανά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της CoViD-19.

Τα μέλη της αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο και να ανακοινώσουν τις νέες αποφάσεις, έπειτα και από τη χθεσινή δημοσιοποίηση του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Κατά την ολοκλήρωσή της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Το EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας και σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο, να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιακή χώρα (θρόμβωση σπλαχνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΜΑ, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής πως η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση ιατρική περίθαλψη.

Πρέπει να αναζητητούν επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως, στην περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πόνος στο στήθος.
  • Πρήξιμο στα πόδια.
  • Επίμονος κοιλιακός πόνος.
  • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση.
  • Μικροσκοπικά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα, πέρα από το σημείο της ένεσης.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω, απευθυνθείτε σε γιατρό ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ πιο χαμηλός από γνωστά εμβόλια, όπως το MMR (ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς).

Όπως ανέφερε προχθές ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο κίνδυνος θρομβοκυτταριπενίας και πορφύρας για το MMR είναι 1 στις 10.000 και για το εμβόλιο της AstraZeneca μόλις 1 στις 100.000, στη χειρότερη περίπτωση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;