Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Ενώ οι περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης δεν είναι πολύ συχνές, εικάζεται πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν λαμβάνει επαρκείς δόσεις. Αυτά είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε στον οργανισμό σας αν η διατροφή σας δεν σας παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες από αυτό το πολύτιμο ιχνοστοιχείο.

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε μεγάλες δόσεις σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, σε σπόρους, στο μπρόκολο, τη  βρώμη και τον αρακά, αλλά και σε αρκετά φρούτα, όπως η μπανάνα.

Μυϊκοί σπασμοί και κράμπες

Είναι πολύ πιθανό να συμβεί, καθώς όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό μαγνήσιο, μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου καταφθάνουν στους μυς, με αποτέλεσμα να τους προκαλούν σπασμούς. Αν το σύμπτωμα επιμένει, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς υπάρχουν αρκετές αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν αυτό, από έντονο στρες, μέχρι υπερβολικές δόσεις καφεΐνης.

Αισθήματα απάθειας

Η έλλειψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί με την παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων όπως η απάθεια. Εικάζεται, επίσης, πως η έλλειψή του συμβάλλει και στην αύξηση του στρες, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί.

Οστεοπόρωση

Ενώ δεν είναι ο κύριος παράγοντας, παίζει τον ρόλο του. Το μαγνήσιο και το ασβέστιο συνεργάζονται στον οργανισμό, και η έλλειψη του πρώτου οδηγεί σε κακή λειτουργία και έλλειψη του δευτέρου.

Κόπωση και μυϊκή αδυναμία

Η συνεχής κόπωση μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν υπάρχει αρκετό μαγνήσιο στην διατροφή σας. Το πρόβλημα είναι ότι η συνεχής κόπωση είναι υπερβολικά κοινό σύμπτωμα, και δύσκολα θα διαγνωστεί αν δεν υπάρχει παρουσία και άλλων, πιο κραυγαλέων συμπτωμάτων.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αλλά και άλλων ασθενειών. Τα στοιχεία για ανθρώπους είναι περιορισμένα, αλλά δεν φαίνεται να δείχνουν και εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Καρδιακή αρρυθμία

Αυτό είναι ίσως το πιο σοβαρό σύμπτωμα έλλειψης μαγνησίου, και πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Τα συμπτώματα της αρρυθμίας δεν είναι εύκολα ορατά, αλλά σε ορισμένους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν παύσεις ανάμεσα στους παλμούς της καρδιάς, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.