Το κάπνισμα κάνναβης σε νεαρή ηλικία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα του University of Guelph.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ανεπαίσθητες αλλά πιθανόν σημαντικές αλλαγές στην καρδιά και στη λειτουργία των αρτηριών.

Το τσιγάρο είναι γνωστό πως επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία προκαλώντας αλλαγές στα αγγεία και την καρδιά. Λιγότερα είναι γνωστά για την επίδραση της κάνναβης στο μακροπρόθεσμο κίνδυνο.

Ο Cheung είναι ο κύριος ερευνητής στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology.

Μελετήθηκαν 35 άνθρωποι, 19 έως 30, οι μισοί από τους οποίους έκαναν χρήση κάνναβης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερήχους για να εξετάσουν την καρδιά και τις αρτηρίες.

Μέτρησαν τη δυσκαμψία αρτηριών και τη λειτουργία τους- ή την ικανότητα να διαστέλλονται κατάλληλα με μεγαλύτερη ροή αίματος. Οι 3 μετρήσεις είναι δείκτες καρδιαγγειακής λειτουργίας  και πιθανού κινδύνου νόσου.

Η δυσκαμψία αρτηριών ήταν μεγαλύτερη σε χρήστες κάνναβης σε σχέση με μη χρήστες. Η ομάδα μελέτησε πόσο γρήγορα ένα κύμα πίεσης ταξίδευε στην αρτηρία. Οι αρτηρίες με δυσκαμψία μεταδίδουν πιο γρήγορα το κύμα.

Σε χρήστες κάνναβης, η καρδιακή λειτουργία ήταν χαμηλότερη από τους μη χρήστες.

Η ομάδα εξεπλάγη όταν δεν είδε διαφορά στη διαστολή της αρτηρίας ως αντίδραση στην αλλαγή της ροής αίματος.

Οι 3 μετρήσεις συνήθως αλλάζουν σε καπνιστές τσιγάρων, με πιο δύσκαμπτες αρτηρίες και χαμηλότερη αγγειακή και καρδιακή λειτουργία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αλλαγές μπορεί ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν ποικιλίες στο πώς ο καπνός και η κάνναβη καταναλώνονται, καθώς και στην ποσότητα, συχνότητα και ηλικία του χρήστη.

Εστίασαν σε νεαρούς χρήστες κάνναβης. Στη βιβλιογραφία για το τσιγάρο, αναφέρεται ότι όσοι καπνίζουν πολύ και για πολλά χρόνια έχουν μειωμένη αγγειακή λειτουργία αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα η περίπτωση για νεότερους καπνιστές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για συναρπαστικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ακόμα και πριν τα εμφανή συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου, ενδεχομένως υπάρχουν ανεπαίσθητες ενδείξεις σε αλλαγμένη σωματική λειτουργία.

Ο Cheung τόνισε ότι λίγες έρευνες για την επίδραση της χρήσης κάνναβης στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν γίνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα