Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Στην ενημέρωση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, τη μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα, όπως είπε, που δεν ακολουθεί την πορεία σταθεροποίησης και ελαφριάς μείωσης των κρουσμάτων, αλλά αντίθετα παρουσιάζει έντονη αυξητική τάση. Το γεγονός αυτό, σημείωσε, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τελευταίου μήνα στη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Μακεδονία, πιέζει τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Η Καβάλα, η Θάσος, ο Έβρος και η Ροδόπη βρίσκονται μεταξύ των περιοχών που προβληματίζουν.

Η επεξεργασία των στοιχείων του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει την ανησυχία, καθώς αποκαλύπτει πως στο σύνολο της συγκεκριμένης Περιφέρειας ο αριθμός των νέων μολύνσεων διπλασιάστηκε μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες και σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε ένα μήνα. Στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη 156 κρούσματα κορωνοϊού, έναντι 78 την 1η Απριλίου και μόλις 44 στα μέσα Μαρτίου. Οι ενεργές μολύνσεις των τελευταίων 14 ημερών φτάνουν τις 1.291.

Ο παρακάτω πίνακας φανερώνει την έντονα αυξητική τάση του εβδομαδιαίου μέσου όρου κρουσμάτων σήμερα και στα μέσα Μαρτίου, με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει μέχρι και το 300%.

Αιχμές για την διαχείριση

"Φαίνεται πως η πανδημία ξανακάνει τον κύκλο της κι εδώ, με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Και τον κάνει με το νέο, περισσότερο μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος", ανέφερε στο iatronet ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Λουκάς Γεωργίου (φωτογραφία κάτω). Ο ίδιος παρατηρεί πως η μεγάλη πίεση αφορά κυρίως την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και δευτερευόντως αυτή του Έβρου, ενώ εντοπίζει στη Θάσο την πιθανή πηγή διασποράς του μεταδοτικού στελέχους. "Φαίνεται πως ήρθε από Βρετανούς που μένουν μόνιμα στη Θάσο και μεταδόθηκε στις ηπειρωτικές περιοχές με τις μετακινήσεις του πληθυσμού", είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η Περιφέρεια έχει περιορισμένο ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία γίνεται κεντρικά, από τον ΕΟΔΥ. "Είμαστε σε επικοινωνία, αλλά δεν έχουμε ρόλο, ούτε στην ιχνηλάτηση ούτε σε κάποια άλλη παρέμβαση. Κάθε βράδυ μας στέλνουν τα στοιχεία με τα κρούσματα ανά περιοχή, τα οποία πρώτα προηγουμένως τα έχουμε μάθει από τα ΜΜΕ", σημείωσε.

Σε προσφυγική δομή η μεγάλη εστία της Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, που παρουσιάζει αναλογικά τα περισσότερα κρούσματα, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρροή της προσφυγικής δομής του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου (φωτογραφία κάτω). Εκεί έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα περισσότερα από 70 κρούσματα σε φιλοξενούμενους αιτούντες άσυλο, ενώ άλλα 225 άτομα που αποτελούν επαφές τους βρίσκονται σε καραντίνα.

"Η συγκεκριμένη εστία ανέβασε τα νούμερα στην Καβάλα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα νοσούν ελαφρά και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Η δομή είναι κλειστή και η κατάσταση ελέγχεται", είπε στο iatronet ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης (φωτογραφία κάτω) και πρόσθεσε: "Στην πόλη της Καβάλας και ευρύτερα στο νομό δεν υπάρχει εικόνα ευρείας διασποράς και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις του δεύτερου κύματος. Και στο νοσοκομείο οι ασθενείς είναι μικρότερης ηλικίας, χωρίς βαριά νόσηση, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια". Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και στον υψηλό αριθμό τεστ που γίνονται στην πόλη.

Άνοιξε τμήμα COVID στην Κομοτηνή

Τα νοσοκομεία της ακριτικής Περιφέρειας άρχισαν να δέχονται και πάλι αυξημένη πίεση, για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες ύφεσης και ήδη άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου κλινικές COVID που είχαν κλείσει τον Ιανουάριο, όπως αυτή του νοσοκομείου Κομοτηνής.

Από την περασμένη Δευτέρα, με εντολή της 4ης ΥΠΕ, μετατράπηκε ξανά σε κλινική COVID η Παθολογική Κλινική του "Σισμανόγλειου" νοσοκομείου Κομοτηνής και άρχισε να δέχεται πάλι περιστατικά κορωνοϊού, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Τους τρεις τελευταίους μήνες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά μεταφέρονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η μονάδα έχει δυναμικότητα 40 κλινών και νοσήλευε την Τετάρτη 14 περιστατικά με ελαφριά ή μέτρια νόσηση, ενώ τα βαριά εξακολουθούν να διακομίζονται στην Αλεξανδρούπολη, όπως συνέβαινε και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος.

"Η διασπορά αυξάνεται και η πίεση άρχισε να φτάνει και στο νοσοκομείο. Αυτό φαίνεται και από τα τεστ PCR που κάνουμε. Τη Δευτέρα είχαμε 4 ασθενείς, την Τρίτη 9 και σήμερα 14. Ελπίζω να μην εξελιχθούν τα πράγματα όπως το Νοέμβριο και ξαναζήσουμε τις δραματικές σκηνές που είχαμε τότε. Πάντως, ξεκινάμε από μια θέση καλύτερη από τότε, καθώς ξέρουμε τι να κάνουμε, υπάρχει η εμπειρία και η υποδομή", είπε στο iatronet ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και υπεύθυνος διαχείρισης COVID του νοσοκομείου, Γιώργος Πατλάκας (φωτογραφία κάτω), προσθέτοντας πάντως πως η διαδικασία του εμβολιασμού στερεί πόρους και προσωπικό από το νοσοκομείο. Σε περίπτωση που η πίεση αυξηθεί, υπάρχει plan B για την αξιοποίηση χειρουργείων και άλλων χώρων, που θα προσθέσουν άλλες 40 κλίνες στη δυναμικότητα του νοσοκομείου.

Ο κ. Πατλάκας με τη σειρά του διατύπωσε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της επιδημιολογικής εικόνας της ευρύτερης περιοχής. "Μετά από έναν χρόνο πανδημίας δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών και δεν ξέρουμε από πού έρχονται τα κρούσματα. Στην αρχή κάναμε εμείς την ιχνηλάτηση και αν δεν εντοπίζαμε τις εστίες θα είχαμε άλλα τόσα. Έχει συμβεί να διαβάζουμε στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ότι βρέθηκαν 30 κρούσματα στη Ροδόπη, ενώ εμείς είχαμε 1-2 θετικά PCR. Από δημοσιογράφους έμαθα πως υπήρχε μια συρροή σε έναν οίκο ευγηρίας. Δεν έπρεπε να το ξέρουμε;", είπε.