Σχεδόν τα τρία τέταρτα των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αισθάνονταν πιο άνετα να επιστρέψουν στη δουλειά τους, αν ήξεραν ότι ο περίγυρός τους έχει επίσης εμβολιαστεί κατά του Covid-19, σύμφωνα με έρευνα του Randstad. 

Η εταιρεία μελέτησε περισσότερους από 27.000 εργαζόμενους σε 34 χώρες και διαπίστωσε ότι το 78% θέλει να επιστρέψει στο χώρο εργασίας ενώ το 87% θα ήταν πρόθυμο να εμβολιαστεί εάν απαιτείται για τη δουλειά του.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα συναισθήματα απομόνωσης, η λαχτάρα για προσωπικές επαφές και η ανάγκη να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής ήταν μερικοί από τους βασικούς παράγοντες πίσω από την επιθυμία των εργαζομένων να επιστρέψουν στην εργασία, ακόμη και με μερική απασχόληση.

Πάνω από τους μισούς (52%) των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχασαν την προσωπική τους επαφή με τους συναδέλφους τους και το ένα πέμπτο δήλωσε ότι η παραγωγικότητά του είχε επηρεαστεί αρνητικά από την απομακρυσμένη εργασία.

Παράλληλα με παρόμοιες έρευνες και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις μεγάλων εργοδοτών, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τους άρεσε να έχουν μια υβριδική οργάνωση εργασίας . Ενώ οι εργαζόμενοι επιθυμούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας θέλουν να αισθάνονται και ασφαλείς όσο βρίσκονται εκεί.

Το εβδομήντα δύο τοις εκατό των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι δεν θα αισθανόταν ασφαλές στο χώρο εργασίας, εκτός εάν οι άλλοι γύρω έχουν εμβολιαστεί. Ποσοστό που είναι 19% υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να εργάζονται από το σπίτι έως ότου το εμβόλιο διανεμηθεί ευρύτερα.

Η Victoria Short, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad UK δήλωσε: "Είναι ενθαρρυντικό να ακούμε ότι τόσοι πολλοί θέλουν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους. Δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία δεν θα αισθανθεί άνετα σε ένα κοινόχρηστο περιβάλλον όπου θα υπάρχουν ανεμβολίαστοι.

Προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα τις προσδοκίες τους, οι εργοδότες πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εξασφάλιση ισχυρών πρωτοκόλλων ασφαλείας πριν από το άνοιγμα των θυρών στο ευρύτερο, μη απαραίτητο εργατικό δυναμικό."

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζομένων (28%) έχουν ζητήσει από τον εργοδότη τους να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον Randstad. Εξήντα επτά τοις εκατό πιστεύουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης μόλις εμβολιαστούν.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στην αγορά εργασίας, το 54% αναμένει ότι υπάρχει καλύτερη αγορά εργασίας παγκοσμίως, ποσοστό που αυξάνει στο 61%  στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι η εμπειρία τους με τον εργοδότη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας τους ώθησε να παραμείνουν στην ίδια εταιρεία.


"Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερες ώρες στο σπίτι, το 77% αυτών εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένο με τη δουλειά του και μπορούμε να περιμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μόνο όταν επιστρέψουμε στο χώρο εργασίας ή σε υβριδικό μοντέλο εργασίας, τα οποίο επιθυμούν οι περισσότεροι", δήλωσε η  Victoria Short. 

Πηγές:
https://www.personneltoday.com/hr/workers-seek-vaccine-before-return-to-work/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια