Ενημερωμένα δεδομένα από ενήλικες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που εμφάνιζε σύντηξη γονιδίου κινάσης νευροτροφικού υποδοχέατυροσίνης (NTRK) και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λαροτρεκτινίμπη έδειξαν συνολικό ποσοστό απόκρισης (ORR) 71% (n = 14) στη φάση διακοπής συλλογής των δεδομένων στις 15 Ιουλίου 2019. Μεταξύ όλων των ασθενών, που είχαν λάβει κατά μέσο όρο τρεις προηγούμενες θεραπείες (εύρος 0-5), το ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) στους 12 μήνες ήταν 69% και το συνολικό ποσοστό επιβίωσης (OS) ήταν 91%. Το μέσο PFS και το OS δεν ήταν εκτιμήσιμα.

Η διάρκεια της θεραπείας κυμαινόταν από 2,1 έως 39,6 μήνες. H λαροτρεκτινίμπη έδειξε επίσης αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με μεταστάσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Από τους επτά ασθενείς με βασικές μεταστάσεις του ΚΝΣ, το ORR ήταν 57%. Η λαροτρεκτινίμπη ήταν καλά ανεκτή, με ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν στη θεραπεία να είναι κυρίως βαθμού 1 ή 2. Άλλα ογκογονίδια συνήθη στον καρκίνο του πνεύμονα, όπως EGFR, KRAS, BRAF και ALK, δεν βρέθηκαν στην αρχική αξιολόγηση των ασθενών αυτών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συντήξεις γονιδίων NTRK αποτελούσε τον πρωταρχικό λόγο ανάπτυξης και εξάπλωσης αυτού του τύπου καρκίνου. Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν ως posterστο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (ELCC) 2021, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου 2021.

«Σε αυτό το ενημερωμένο σύνολο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων νέων γονιδιωματικών δεδομένων που υποστηρίζουν τη σύντηξη γονιδίων NTRK ως βασικό ογκογονίδιο του όγκου, η λαροτρεκτινίμπη ήταν καλά ανεκτή και επιβεβαίωσε υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης, ισχυρή ανταπόκριση και παρατεταμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και σύντηξη TRK, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μεταστάσεις στο ΚΝΣ. Το PFS και το OS που παρατηρήθηκαν σε αυτό το μικρό δείγμα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και σύντηξη TRK υπερέβησαν τα ποσοστά επιβίωσης που είχαν αναφερθεί προηγουμένως για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που έλαβαν την εγκεκριμένη θεραπεία», δήλωσε ο Victor Moreno, MD, PhD, Διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο START Madrid- FJD. «Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν και πάλι τον κρίσιμο ρόλο για έγκαιρη γονιδιωματική εξέταση για τον εντοπισμό ασθενών με γονιδιωματικές αλλοιώσεις από νωρίς, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν μια θεραπεία που στοχεύει συγκεκριμένα το υπεύθυνο ογκογονίδιο ανάπτυξης του καρκίνου και να βελτιώσει το αποτέλεσμα της θεραπείας που λαμβάνουν».

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν περαιτέρω το αξιοσημείωτο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της λαροτρεκτινίμπης σε ασθενείς με καρκίνο σύντηξης TRK και έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η λαροτρεκτινίμπη δρα και στο ΚΝΣ», δήλωσε ο Βασίλης Μάρκος, ιατρός Παθολόγος Ογκολόγος και ιατρικός σύμβουλος της Bayer Ελλάς. «Η λαροτρεκτινίμπη έχει δείξει υψηλές και μακροχρόνιες ανταποκρίσεις τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με καρκίνο σύντηξης TRK, ανεξάρτητα από τη θέση του όγκου και την ηλικία του ασθενούς. Με αυτήν την αντινεοπλασματική θεραπεία, που δρα ανεξάρτητα του ιστολογικού τύπουκαι έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη θεραπεία όγκων που έχουν σύντηξη γονιδίου NTRK, οι γιατροί έχουν τώρα την επιλογή να αντικαταστήσουν λιγότερο προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις με ογκολογική θεραπεία ακριβείας για τους ασθενείς τους, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας τους».

Η λαροτρεκτινίμπη έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το προϊόν έχει εγκριθεί για όλους τους συμπαγείς όγκους σε ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών που έχουν καρκίνο με σύντηξη γονιδίου NTRK και δεν έχουν ικανοποιητικές εναλλακτικές θεραπείες. Το προϊόν δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο στη χώρα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο μικροσκόπιο του ECDC κρούσματα γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στην Αγγλία
Δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή σε λήπτη από τη Γερμανία
Οφθαλμικές σταγόνες επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά [μελέτη]