Περιέγραψε ευκρινώς πώς βιώνει ο ασθενής την όλη κατάσταση, τις ψυχολογικές επιπτώσεις αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Περιθωριοποίηση

Οι άνθρωποι πολλές φορές, είπε, αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς που έχουν ορατά σημάδια από την ασθένεια όπως την ψωρίαση, την ίδια στιγμή που πολλοί από τους ασθενείς περιθωριοποιούνται.

Μιας και η κοινωνία, τόνισε ο κ. Κουτζαμάνης, εστιάζει στην «αψεγάδιαστη εικόνα» και την ομορφιά, είναι πιθανόν μία εικόνα ενός ανθρώπου με ψωρίαση να επιφέρει πολλές αντιδράσεις. «Ό,τι χαλάει αυτή την ομορφιά, έχουμε την τάση να το περιθωριοποιούμε».

Ένας άνθρωπος που πάσχει από ψωρίαση, βιώνει την απώλεια της υγείας του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ίδιο συμβαίνει επίσης και με τους ηλικιωμένους που ενώ κάποτε ήταν το κέντρο της οικογένειας, έχουμε την τάση να τους περιθωριοποιούμε για να μην χαλάσει αυτή η «ομορφιά».

Έρευνα

Ο φόβος και η άγνοια φέρνουν στην επιφάνεια μία σκληρότητα που όλοι κρύβουμε μέσα μας και όλοι εν δυνάμει μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να στιγματίσουμε ένα άτομο που πάσχει από ψωρίαση.

Σύμφωνα με έρευνα  που έγινε σε 157 φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και 197 εργαζόμενους στην Amazon το 54% των συμμετεχόντων δεν ήθελαν να γνωρίσουν κάποιο άτομο με ψωρίαση, 39,4% δεν ήθελαν να κάνουν χειραψία και 32,3% δεν θα  καλούσαν στο σπίτι τους άτομο με ψωρίαση.

Τα στερεότυπα που εμφανίζονταν από αυτή την έρευνα ήταν ότι τα άτομα αυτά ήταν ανασφαλή (56,6%), άρρωστα (53,3%), μη ελκυστικά (45,5%), ότι η ψωρίαση επηρεάζει μόνο το δέρμα (34,3%) και 26,8% ότι δεν σποτελεί σοβαρή ασθένεια. Πάντως στην έρευνα, οι φοιτητές ιατρικής παρουσιάζονται αναλογικά πολύ πιο δεκτικοί απέναντι στους ασθενείς με ψωρίαση.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση όμως, σύμφωνα με τα  συνολικά αποτελέσματα της έρευνας, στιγματίζονται ως ανεπιθύμητοι.

Αντί να τους δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν, μιλάει το σώμα τους και τα ίδια τα σημάδια που έχουν.

Στερεότυπα

Όπως τονίζει ο κ. Κουτζαμάνης, συχνά τα στερεότυπα εμφανίζονται μέσα από χαρακτηριστικές φράσεις και σχόλια του τύπου «έχεις λέπρα;», «πήγαινε πιο εκεί να μην μας κολλήσεις τίποτε...» κλπ.

Πάντως όσο περνά ο καιρός, οι πάσχοντες διαχειρίζονται ικανοποιητικά τα παραπάνω σχόλια με πολλούς τρόπους όπως το χιούμορ, τα όρια, η αγνόηση αλλά και η επεξήγηση της νόσου. Μέχρι να φτάσουν όμως σε αυτό το σημείο, οι ασθνείς έχουν εσωτερικοποιήσει τον πόνο και την ντροπή.

Επιπτώσεις στην ψυχολογία

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ψωρίασης ποικίλουν: Τα άτομα αυτά αναφέρουν ότι επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους, αισθάνονται ντροπή και αμηχανία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία στην ανεύρεση ερωτικού συντρόφου αλλά και αυτοκτονικό ιδεασμό που εμφανίζεται στο 10% των ασθενών με ψωρίαση.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτζαμάνης, υπάρχουν και άλλες ψυχολογικές επιπτώσεις όπως μειωμένες επαγγελματικές ευκαιρίες λόγω διακρίσεων, προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες, άγχος και κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, αλλαγές όρεξης, διαταραχές ύπνου, αλκοολισμός και χρήση ναρκωτικών.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις έχουν αρνητικές επιδράσεις στις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, στην εκπαίδευση και σε άλλες πτυχές της ζωής.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ψωρίασης απαιτεί τη συνεργασία δερματολόγου και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, την ίδια στιγμή που η μείωση των φυσικών συμπτωμάτων οδηγεί στην βελτίωση των ψυχολογικών επιπτώσεων.

Παρεμβάσεις

Ο κ. Κουτζαμάνης, τέλος, περιγράφει με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν οι παρεμβάσεις. Σημαντική μεταξύ αυτών, είναι η ψυχοεκπαίδευση ασθενή και οικογένειας, η συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, οι τεχνικές χαλάρωσης και η ύπνωση αλλά και η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης ασθενών.  

Η ημερίδα του iatronet.gr έγινε με την υποστήριξη των συλλόγων «Καλυψώ» και «Άγγιγμα Ζωής».

Χορηγοί της ημερίδας ήταν οι εταιρείες Bristol Meyers Squibb και ΒΙΑΝΕΧ Α.Ε.

Πληροφορίες για την ημερίδα https://www.iatronet.gr/vimata-asthenon/ 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες