Μια νέα πιλοτική μελέτη έδειξε ότι η εφαρμογή χαμηλών δόσεων ακτινοβολίας μπορεί να βελτιώσει τη γνώση και τη συμπεριφορά σε άτομα που πάσχουν από Alzheimer.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την Baycrest- Sunnybrook και δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Journal of Alzheimer Disease , διευκρίνισε ότι η επαναστατική τους θεραπεία που χορηγεί χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της νόσου του Alzheimer.

Ο Δρ Morris Freedman, ο συγγραφέας της μελέτης από το ερευνητικό ινστιτούτο Rotman του Baycrest, δήλωσε: "Ο πρωταρχικός στόχος μιας θεραπείας για τη νόσο του Alzheimer θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε την ευημερία τους και να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους τους για να αποφύγουμε την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά.''

Η έρευνα εμπνεύστηκε από μια έκθεση περίπτωσης ασθενούς που δημοσιεύθηκε το 2015. Η έκθεση αυτή ανέλυσε έναν ασθενή με Αlzheimer, ο οποίος, αφού έλαβε διάφορες θεραπείες ακτινοβολίας στον εγκέφαλο, παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στην ομιλία, τη γνώση, την κίνηση και την όρεξη.

Συμβατικά, η ακτινοβολία μπορεί να έχει επικίνδυνες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επιδιορθώσει και να προστατευθεί εάν χορηγηθεί σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικές σαρώσεις CT.

Ο Δρ Jerry Cutler, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Πολλές νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, πιστεύεται ότι προκαλούνται εν μέρει από το οξειδωτικό στρες που βλάπτει όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον εγκέφαλο. Έχουμε συστήματα φυσικής προστασίας για την καταπολέμηση των ζημιών, αλλά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς γερνάμε.

"Κάθε δόση ακτινοβολίας διεγείρει τα φυσικά μας συστήματα προστασίας για να δουλέψουν σκληρότερα - για να παράγουν περισσότερα αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη, για την αποκατάσταση περισσότερων βλαβών στο DNA και για την καταστροφή περισσότερων μεταλλαγμένων κυττάρων".

Η αξιοσημείωτη επίδραση της ακτινοβολίας

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα άτομα με νόσο Alzheimer για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, υποβάλλοντάς τους σε τρεις θεραπείες ακτινοβολίας χαμηλής δόσης, χρησιμοποιώντας ένα σαρωτή CT για την παροχή των θεραπειών, με κενό δύο εβδομάδων που διαχωρίζει κάθε δόση. 

Επιπλέον, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες από μέλη της οικογένειας και φροντιστές, όπως περιγραφές, φωτογραφίες και βίντεο.

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά θετικά, με το 75% αυτών που μελετήθηκαν να εμφανίζουν βελτιώσεις εντός μιας ημέρας θεραπείας, με την οικογένειά τους να εκφράζει βελτιώσεις στην ανταπόκρισή τους, την εγρήγορση, την αναγνώριση των αγαπημένων, τη διάθεση, την κοινωνική δέσμευση και την κινητικότητα.

Πηγές:
https://www.healtheuropa.eu/novel-radiation-treatment-may-reduce-symptoms-of-alzheimers-disease/107949/