Αν πρέπει καθημερινά να είμαστε ευγνώμονες για ένα πράγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι οι φίλοι μας. Επειδή είναι αλήθεια το ρητό που λέει πως οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις. Και είναι υπέροχο να ξέρουμε πως βρήκαμε άτομα που έχουμε διαλέξει και μας έχουν διαλέξει και εκείνα.

Υπάρχουν όμως και τρόποι με τους οποίους οι φίλοι μάς κάνουν καλό και στην ψυχική μας υγεία, και κατ' επέκταση και στη σωματική. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι, για να νιώσουμε ακόμα περισσότερη ευγνωμοσύνη.

Τίποτα δεν μειώνει το στρες όσο η κουβέντα με έναν φίλο

H πιο επιστημονική θεωρία λέει πως όλα αυτά τα ασταμάτητα γέλια που ρίχνετε όσο λέτε αστεία που δεν καταλαβαίνει κανείς με τους φίλους σας, ρίχνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα στρες. Η εμπειρία λέει πως απλώς εκείνη την ώρα ξεχνιόμαστε και νιώθουμε καλύτερα από ποτέ.

Οι φίλοι μπορούν να μας κατευθύνουν σε περισσότερο νόημα στη ζωή

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι ερωτικές σχέσεις θα ήταν το κερασάκι πάνω σε μία έτοιμη τούρτα, φτιαγμένη με αυτοπεποίθηση. Ο κόσμος, όμως, δεν είναι ιδανικός και έτσι πολλοί άνθρωποι περιμένουν από έναν ερωτικό σύντροφο να έρθει ξαφνικά στις ζωές τους και να τους δώσει ένα νόημα. Ενώ τόσο καιρό θα μπορούσαν να ψάχνουν (και να βρίσκουν) το νόημα παρατηρώντας τους φίλους τους, βλέποντας την εξέλιξή τους και λαμβάνοντας υποστήριξη για τη δική τους.

Η αυτοπεποίθηση ξεκινά (και) από τους φίλους

Ξεκινά από μέσα μας, μπορεί να σκέφτεστε. Αλλά θα πούμε και πως είναι ωραίο να έχουμε άτομα που θα κάνουν ειλικρινή κομπλιμέντα αλλά και εποικοδομητική κριτική και θα χαίρονται σε κάθε βήμα που κάνουμε μέχρι να βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Οι φίλοι είναι αυτοί που πραγματικά θα μας στηρίξουν στα δύσκολα

Και τα δύσκολα δεν σταματούν ποτέ, για να είμαστε ειλικρινείς. Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχουν άτομα που, ακόμα και αν δεν ζητήσουμε μια περήφανη, με ψηλά το κεφάλι βοήθεια, θα δεχτούμε ότι δεν πειράζει να μας δουν στα πιο χαμηλά μας.

Οι φίλοι βοηθούν να δημιουργήσουμε καλές συνήθειες

Και το αντίστροφο, βέβαια. Οι φιλίες που βασίζονται στις από κοινού καταχρήσεις, ας πούμε, σε βάθος χρόνου έχει αποδειχθεί ότι δεν αντέχουν εύκολα. Είναι, όμως, υπέροχο να αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε μια καλή αλλαγή στη ζωή μας και ένας φίλος να εμπνέεται από αυτό. Ή και το αντίστροφο.