Τα προβλήματα που αναδεικνύει το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, αναδεικνύει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή 26 υγειονομικών, εκ των οποίων οι 15 νοσηλευτές. Από την αρχή της πανδημίας, έχουν νοσηλευτεί 3.000, εκ των οποίων οι 20 διασωληνώθηκαν.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας διαπιστωμένα από Υγειονομικές Επιτροπές.

Το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, έχει εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, οι οποίες είναι, ανά εκπαιδευτική κατηγορία, οι εξής:

  • Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση: 900 ευρώ, μείον 130 ευρώ κρατήσεις εγγραφή στα Ταμεία, πληρωτέο 770 ευρώ.
  • Τεχνολογική Εκπαίδευση: 872 ευρώ, μείον 120 ευρώ εγγραφή στα Ταμεία, πληρωτέο 752 ευρώ.
  • Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 766 ευρώ, μείον 105 ευρώ εγγραφή στα Ταμεία, πληρωτέο 661 ευρώ.
  • Υποχρεωτική Εκπαίδευση: 707 ευρώ, μείον 98 ευρώ εγγραφή στα ταμεία, πληρωτέο 609 ευρώ.  

Για το έκτακτο νοσηλευτικό προσωπικό, οι μηνιαίες αποδοχές έχουν ως εξής:

  • Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 950 ευρώ.
  • Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 915 ευρώ.
  • Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 800 ευρώ.
  • Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 744 ευρώ.

Παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας, πέραν του επιδόματος πέρυσι το Πάσχα (μισός βασικός μισθός), τίποτα άλλο δεν τούς έχει χορηγηθεί. Η Ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα καρκινοβατεί, παρά την θετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής που συστήθηκε στο υπουργείο Εργασίας για τον σκοπό αυτό.

Οι κενές οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι 20.000 από τις συνολικά 40.000 των νοσοκομείων.

Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή:

"Σήμερα, τιμούμε τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά το μεγάλο αγώνα για τη ζωή.

Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, αλλά υπερβαίνουν εαυτούς, ηγούνται, καινοτομούν, επιτελούν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με τους γιατρούς μας και όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελέσει να πετύχουμε κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.

Εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και σύσσωμου του ελληνικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας προς τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές μας, για τη σημαντική και διαρκή συνεισφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους πολίτες της χώρας.

Η Πολιτεία, το υπουργείο Υγείας, έπραξε, πράττει και θα συνεχίζει να πράττει τα δέοντα για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους".

Ξανθός

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, η ΝΕ, το Τμήμα και η ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  οργάνωσαν χθές 11/5 ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή νοσηλευτών από όλη τη χώρα και με θέμα 'οι θέσεις και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για νοσηλευτές'.

Τιμούμε έμπρακτα τους/τις νοσηλευτές/τριες συνδιαμορφώνοντας μαζί τους ένα προοδευτικό σχέδιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ. Παρουσιάζουμε ένα νέο δεσμευτικό κοινωνικό συμβόλαιο με τους υγειονομικούς και το λοιπό προσωπικό, που αναβαθμίζει τις συνθήκες στελέχωσης, εργασίας και αμοιβής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα εγγυάται την προτεραιότητα στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας, στην ΠΦΥ και κοινοτική φροντίδα, στη Δημόσια Υγεία και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των ασθενών".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα