Στη μεγαλύτερη γενετική έρευνα  για τη διπολική διαταραχή έως σήμερα, ερευνητές εντόπισαν 64 περιοχές του γονιδιώματος που περιέχουν ποικιλομορφίες DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής-υπερδιπλάσιες από αυτές που είχαν εντοπιστεί πρηγουμένως.

Η έρευνα, επίσης βρήκε αλληλεπικάλυψη στις γενετικές βάσεις της διπολικής διαταραχής και άλλων ψυχικών νόσων.

Επιπλέον, η έρευνα στηρίζει το ρόλο συνηθειών ύπνου, κατανάλωσης αλκοόλ και ουσιών στην ανάπτυξη της διαταραχής, αν και χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Η διπολική διαταραχή υπολογίζεται ότι επηρεάζει 40 έως 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διεθνής Ομάδα επιστημόνων στο Psychiatric Genomics Consortium, πραγματοποίησε έρευνα κατά την οποία σάρωσε το DNA πολλών ανθρώπων ερευνώντας για γενετικούς δείκτες που ήταν πιο συνήθεις σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή. Στην έρευνα περιλήφθησαν 415.000 άνθρωποι από τους οποίους 40.000 είχαν διπολική διαταραχή.

Ο Niamh Mullins, του Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, δήλωσε ότι η έρευνα βρήκε  ποικιλομορφίες DNA που εμπλέκονται στην επικοινωνία των νευρώνων και τη σηματοδότηση του ασβεστίου, που αυξάνουν τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι φάρμακα όπως οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου που ήδη χρησιμοποιούνται στην υπέρταση, θα μπορούσαν να ερευνηθούν ως πιθανή αγωγή κατά της διπολικής διαταραχής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διπολική διαταραχή τύπου  I δείχνει ισχυρή γενετική ομοιότητα με τη σχιζοφρένεια, ενώ η  διπολική τύπου ΙΙ είναι πιο παρόμοια γενετικά με τη μείζονα κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics.

Πηγές:
Nature Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας