Άνθρωποι με σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν υψηλότερο κίνδυνο για COVID-19, αναφέρει νέα έρευνα.

Επίσης, ερευνητές του Kaiser Permanente Southern California, ανακάλυψαν ότι όσο μακρύτερο διάστημα χρησιμοποιούσαν συμμετέχοντες στην έρευνα, συσκευή CPAP κατά τη διάρκεια του ύπνου, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος για COVID-19.

Ερευνητές με επικεφαλής τον πνευμονολόγο Dr. Dennis Hwang, συνέλεξαν στοιχεία 82.000 ασθενών που αξιολογήθηκαν για διαταραχές ύπνου μεταξύ 2015 και 2020.

Από αυτούς 1.500 διαγνώστηκαν θετικοί στη λοίμωξη. Συνολικά νοσηλεύτηκαν 224 και 61 χρειάστηκαν ΜΕΘ ή πέθαναν.

Η άπνοια που δεν αντιμετωπιζόταν συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη από COVID-19 έδειξαν τα στοιχεία. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μεγαλύτερη συμμόρφωση, όταν η χρήση CPAP διαρκούσε τουλάχιστον 4 ώρες τη νύχτα κατά την πανδημία, επίσης έδειξε μειωμένο ποσοστό λοίμωξης.

Η έρευνα επίσης συνέδεσε την παχυσαρκία, περισσότερες χρόνιες νόσους και το να έχει κάποιος Medicaid με υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης από COVID-19.

Αν και οι ηλικιωμένοι γενικά έχουν υψηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη από SARS-CoV-2, η έρευνα συνέδεσε την αυξημένη ηλικία με μειωμένο ποσοστό λοίμωξης.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν που ασθενείς με άπνοια οι οποίοι χρησιμοποιούσαν συχνά την CPAP είχαν ακόμα χαμηλότερα ποσοστά λοίμωξης από COVID-19 σε σχέση με ασθενείς χωρίς άπνοια.

Αυτό στηρίζει περαιτέρω άμεσο φυσιολογικό όφελος από τη θεραπεία με CPAP, δήλωσαν ερευνητές.

Ο Hwang δήλωσε ότι βιολογικοί παράγοντες αλλά και συμπεριφοράς μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκονται στη σχέση άπνοιας και κινδύνου για COVID-19.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υψηλότερο ποσοστό λοίμωξης με πιο σοβαρή άπνοια και κοινοί ιατρικοί παράγοντες κινδύνου μεταξύ άπνοιας και COVID-19 στηρίζουν βιολογική επιρροή, ίσως μέσω της επίδρασης στην αναπνευστική λειτουργία τη φλεγμονή αεραγωγών και τον κατακερματισμό του ύπνου.

Ταυτόχρονα, η σχέση μεταξύ μεγαλύτερης ηλικίας και μειωμένων ποσοστών λοίμωξης COVID στηρίζει συμπεριφορική εξήγηση, δήλωσε ο Hwang.

Ασθενείς με άπνοια τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και τέτοιοι ασθενείς μπορεί να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τα μέσα προστασίας από την πανδημία.

Μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει άμεση βιολογική και έμμεση συμπεριφορική εξήγηση για τα ευρήματα.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Thoracic Society και μέχρι να δημοσιευτούν θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας