Ένα νέο ερευνητικό έργο που χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα έδειξε ότι η COVID-19 μπορεί να εξελιχθεί σε μια εποχική γρίπη, προκαλώντας ήπια συμπτώματα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα , έδειξε ότι η COVID-19 που προκαλεί το SARS-CoV-2 μπορεί να χάσει μερικά από τα θανατηφόρα χαρακτηριστικά της με την πάροδο του χρόνου και να μοιάζει έτσι περισσότερο με την εποχική γρίπη, με ήπια συμπτώματα όπως βήχα και καταρροή.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Viruses.

Ο Fred Adler, καθηγητής μαθηματικών και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, δήλωσε: "Κατά την επόμενη δεκαετία, η σοβαρότητα της COVID-19 μπορεί να μειωθεί καθώς οι πληθυσμοί αναπτύσσουν συλλογικά ανοσία."

Ανάλυση σεναρίων πανδημίας

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε ότι οι προσαρμογές της νόσου εξαρτώνται από τροποποιήσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αντί για την εξέλιξη του ίδιου του ιού. Για να δοκιμάσουν αυτήν την υπόθεση, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο που αποτελείται από αποδείξεις της απόκρισης του σώματος απέναντι στο SARS-CoV-2 και από δεδομένα από την πανδημία .

Ο Adler είπε: "Στην αρχή της πανδημίας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ήταν προετοιμασμένο. Τα μοντέλα δείχνουν ότι καθώς περισσότεροι ενήλικες γίνονται μερικώς ανοσοποιημένοι, είτε μέσω προηγούμενης λοίμωξης είτε μέσω εμβολιασμού, σοβαρές λοιμώξεις εξαφανίζονται την επόμενη δεκαετία. Τελικά, οι μόνοι άνθρωποι που θα εκτεθούν στον ιό για πρώτη φορά θα είναι παιδιά και είναι φυσικά λιγότερο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες. "

Πηγές:
https://www.healtheuropa.eu/mathematical-model-predicts-covid-19-will-become-a-seasonal-flu/108437/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις