Μία δόση του εμβολίου θα χορηγείται από την ερχόμενη Τρίτη σε όσους έχουν νοσήσει από CoViD-19. Θα χορηγείται 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση, προκειμένου να διατηρήσει την ανοσιακή απάντηση.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Εάν μολυνθεί πριν την πρώτη δόση, θα ακυρώνεται και θα κλείνει ραντεβού 6 -12 μήνες μετά τη διάγνωση. 

Η καθηγήτρια επισήμανε πως σε περίπτωση που κάποιο άτομο κάνει σοβαρή αντίδραση ή θρόμβωση στην πρώτη δόση εμβολίου, θα κάνει τη δεύτερη με άλλο εμβόλιο.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την οποία προέκυψε πως τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca είχαν 86% και 66% αντίστοιχα προστασία και από τις μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων η ινδική.

Η παρατήρηση αυτή - είπε - είναι πολύ σημαντική, καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο ανατροπής του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων, σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Για τον εμβολιασμό των εγκύων, είπε πως πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο και να ανήκει στην κατηγορία των mRNA.

Επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη, είπε πως η εμβολιασθείσα θηλάζουσα προστατεύεται από το εμβόλιο, ενώ προστατεύεται και το βρέφος, μέσω του θηλασμού.

Για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν δημοσιοποιηθεί, τόνισε πως επιβεβαιωμένη είναι η μία, για την οποία έχει ενημερωθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Προέτρεψε τους γιατρούς να δηλώνουν στον ΕΟΦ τα περιστατικά, λέγοντας πως οι κίτρινες κάρτες (ενημέρωση ανεπιθύμητων ενεργειών) φτάνουν στον ΕΟΦ μετά τη δημοσιοποίηση των περιστατικών.

Δόσεις

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 26 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 35-39 με όλα τα εμβόλια.

Ανέφερε πως στην ηλικιακή ομάδα 40 - 45 ετών έχουν χορηγηθεί 145.000 δόσεις εμβολίου. Έχει λάβει τη πρώτη δόση το 21%, ποσοστό που θα φτάσει στο 25% με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής:

  • 85 ετών και άνω: 65% έχουν ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 67%.
  • 80 - 84 ετών: 66% έχουν ήδη εμβολιαστεί (θα φτάσουν στο 70%).
  • 75 - 79 ετών: 76% έχουν ήδη εμβολιαστεί (θα φτάσουν 81,79%).
  • 70 - 74 ετών: 66% έχουν εμβολιαστεί (θα φτάσουν 76%).
  • 65 - 69 ετών: 57,5% έχουν ήδη εμβολιαστεί (θα φτάσει στο 76,35%).
  • 60 - 64 ετών: 59% έχουν εμβολιαστεί (θα φτάσει στο 70,5%).
  • 55 - 59 ετών: 40,5% έχουν εμβολιαστεί (θα φτάσει στο 66%).
  • 50 - 54 ετών: 41,2% έχουν εμβολιαστεί (θα φτάσει στο 61%).
  • 45 - 49 ετών: 26% έχουν εμβολιαστεί (θα φτάσουν στο 56%).

Όπως είπε, χαμηλή πληρότητα στα ραντεβού (κάτω από 35%) έχουν τα νησιά: Κάλυμνος, Ζάκυνθος, Σάμος, Λήμνος και Κεφαλονιά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους